Van most ez a foci-vb Dél-Afrikában ... és volt ugye egy nem megadott
gól, amit meg kellett volna
, meg volt egy megadott gól, amit nem. Nemhogy 24 vagy 12, de 6 órán belül. És lehet szidni a bírókat, meg a partjelzőket (pardon, asszisztens!), de minek? Az vesse rájuk azt a bizonyos követ, aki még soha nem nézett be egy lesállást, vagy egy lepattanó labdát. Meg lehet a FIFA-t is szidni, azt mondjuk kell is.
Videóbíró kell, ez nem is vitás, lehet és kell is érvelni mellette, meg egyéb technikai-technológiai vívmányok alkalmazása. GPS a labdába, aztán nincs probléma! Ha nagyon elkeveredne, akkor majd egy kémműhold beméri. Sima ügy. Hogy miért nem volt eddig? Mert ez ilyen. Ez a világ. Közgazdaságilag.

Ugyanis sem a FIFA, sem az UEFA nem jótékonysági intézmény, de még a Real Madrid sem az, sőt a DVTK sem. Ezek (többnyire) profitorientált piaci szereplők. Like the food companies. Vagy mások. A technikai-technológiai újítások alkalmazásának feltétele ilyen esetekben az, hogy az alkalmazás profitnövekedést eredményezzen. (Mondjuk középtávon.) A vállalat azért vált az újabb technológiára, mert megéri neki. Azért alkalmaz egy technikai újdonságot, mert attól jobb lesz neki: csökkennek a termelés költségei vagy a bevétel növelhető általa (legjonn, ha mindkettő), a lényeg, hogy megéri. A FIFA-nak mégis mi éri meg a videóbíróban? Az új alkalmazások költségét látom, általuk hozott a költségcsökkenést vagy bevételnövekedést nem. Hmm? Nem racionális.

Maximum akkor, ha a fogyasztói elégedettség csökken. Másképpen: a fogyasztói elégedetlenség növekszik. Ez okozhat olyan költségeket, amelyek meghaladhatják a reform költségeit. Nem feltétlenül a bevételek csökkenése lehet az, amiben a szurkolói elégedetlenség megmutatkozik. Inkább olyasmikre gondolok, mint a goodwill romlása miatti szponzorvesztés, a rendbontások számának növekedése miatti extra kiadások, a játékvezetők biztonságának biztosítására fordított összeg növekedése. Ilyenek. Nem tudom. Mindenesetre a bevezetésnek (reformnak) költségei vannak, hasznot nem hoz, ez biztos. Ilyen helyzetben maximum akkor van esély változásra, ha felszínre kerülnek a be nem vezetés költségei is. Ha vannak.

Mondjuk lehetne az is, hogy feszesebbek, testhezállóbbak legyenek a mezek. A női szurkolók miatt. Hehe.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1002115588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irkafirka 2010.06.28. 15:30:22

utolsó bekezdés! :-D

vagyok, aki vagyok... 2010.06.28. 21:53:18

szerintem kőzéptávon akár bevétel csökkenés is lehet. a világ gyorsul, ezek meg fetrengenek és unalmas negyedórák simán. plusz a tévedések. ha nem változtatnak, jön az amerikai foci, a kosár, a hoki stb
süti beállítások módosítása