Kínai, Kínai kormány ...

2010.06.21. 11:22

Vegyük csak elő újra ezt a kínai témát! Hogy tényleg mindenki és akkor már a lebegéshez is köthetően. Mármint nem a valutát fogjuk kötni, mert pont hogy szabadon lebegő (rugalmas), amiről beszélünk (olvasunk), nem pedig rögzített.

A Kínai Népi Bank (PBOC) szombaton közölte, hogy folytatja a nemzeti valuta árfolyamreformját és növeli a jüan rugalmasságát.

A jó hír (is) gyorsan terjed, hála a modern információs és kommunikációs technológiáknak, a világ megkönnyebbült és örömódát zeng, valamint hálát ad Istennek Mao Ce-tung szellemi hagyatékának. A jüan erősödni fog. Persze nem gyorsan (méghogy fejjel a nagy falnak?!), hanem csak szép lassan, hosszú távon. De akkor is. A kínai áruexport (talán) majd kevésbé zúdul a világra, a külföldi befektetők meg (talán) majd jobban rázúdulnak Kínára. Talán. Hogy miért jó ez nekik? Hát sok minden miatt pl. nem cseszegeti őket tovább a világ, lehet, hogy Tajvant is megkapják cserébe, de gondolom némi technológiai transzfert tuti (mert azokat a naperőműveket, meg egyebeket lassan nekik is el kell kezdeniük telepítgatni ide-oda, hiszen Jockey Ewing is megmondta már, hogy az olajnak vége).

A hivatalos indoklás ez:

"A lépés hosszú távon Kína alapvető érdekét szolgálja, elősegíti a szükséges strukturális irányváltást és biztosítja a fenntartható növekedést" - áll a jegybanki közleményben, amely megállapítja azt is, hogy a lebegtetett árfolyam következtében feltételezhetően több forrás áramlik majd a szolgáltatási ágazatba, és a tendencia mindenképpen javít a kereskedelmi egyensúlytalanság állapotán, lazít az exportfüggőségen.

meg ez:

Kínai gazdasági elemzők vélekedése szerint a rugalmas árfolyamrendszer segíti majd egyebek mellett az infláció megfékezését, továbbá előnyös körülményeket teremt Kína számára a nemzetközi piacon. Olcsóbbá teszi az importot, így például az olajét és a vasércét, amiből az ország jelentős behozatalra szorul. Az erősebb jüan a belső fogyasztásra is jótékony hatással lehet.

 

Jó lesz nekünk, jó lesz nekünk, mert tudja jól a kínai Kínai kormány...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr332097581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.06.21. 15:08:54

Az olajnak annál is inkább vége, merthogy Kína sosem volt önellátó belőle. Arrafelé nincsenek nagy mezők, legalábbis még.

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.06.22. 07:11:59

Hajnalban igy egyszerüsítettem le magamban amit irtál: Most akkor valami ázsiai kötvény vagy részvény alapba érdemes lenne, mi?
(és ránéztem a befektetéseimre)
:D :D :D

MakkosMaria 2010.06.23. 18:52:25

Azt 'szeretem' a kinai indoklasokban, hogy felsoroljak az osszes trivialis kovetkezmenyt, de arrol melyen hallgatnak, hogy mi is a dontesuk -valodi- oka. Persze ez mindenkire jellemzo valamilyen szinten, viszont Kina kepesnek tunik ez mindig a legkodosebben tenni.
Nagyon kivancsi vagyok a jelen verseny hosszu-tavu kimenetelere: kepes-e a lassu, zart, szuk elit altal fontolva halado vezetes modszere felulkerekedni a rugalmas, nyilt, diverzifikalast szorgalmazo szabad-verseny folott. Attol tartok, nem fogom megerni ennek az eldonteset, meg ennek a jelenlegi 'kozvetlen' csatanak a kimenetelet sem.
süti beállítások módosítása