Hová vezet a félelem

2010.06.18. 11:45

a leépítéstől? Kérdezi címében a cikk az fn.hu-n. Érdemes elolvasni, főleg főnökök és/vagy HR-esek figyelmébe ajánlom.

A leépítésektől való félelem miatt a dolgozók teljesítménye általában csökken: a legtöbben a stresszes helyzet miatt nem tudnak a munkájukra koncentrálni. Erre sokszor a főnök is rátesz egy lapáttal: arról beszél, hogy az egyes álláshelyekre rögtön tíz másik embert találna helyettünk, s riogatással próbálja motiválni az alkalmazottakat. A félelmek azonban megbénítják a kreatív elmét, rontják a belső kommunikációt, és kihatással vannak a vállalkozás piaci helyzetére is. A munkavállalók félelmeit legtöbbször a kiszámíthatatlanság és a következetlenség erősíti. A változástól mindenki tart, a bizonytalanság megmérgezheti a munkahelyi légkört és magát a munkát is. Nemcsak a rossz közérzet, hanem betegségek is megtámadhatják a stressznek kitett dolgozókat.

Mégis mit tehetnék ehhez hozzá? Semmit. Ja, talán annyit, hogy tapasztalataim (illetve mások velem megosztott tapasztalatai) szerint kis hazánkban a jó humán erőforrás menedzsment ritka, mint a fehér holló. Alig-alig létezik, lehet, hogy nem is, csak valami urban lengend. A HR feladata kb. kimerül a felvételben és a bérezésben, na meg néha szerveznek ezt-azt (kiskarácsony-nagykarácsony), de nincs igazi gazdálkodás az emberi erőforrással. Nincs tudásbázis feltérképezés, készség- és képességfejlesztés, elégedettség mérés, magatartási etikai kódex, motíváció vagy lojalitás erősítés.

Mai kérdésem: mi a HR vezető feladata? A legjobb olvasói válaszok beküldői között jó főnököket fogok kisorsolni!

Honlap van hozzá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr22091173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.06.18. 12:45:04

Szerintem az a jó HR-es, aki rendelkezésre áll akkor, amikor szükség van rá. De hogy a HR-vezető feladata mi lenne...

mig8 (törölt) 2010.06.18. 20:02:56

Jut eszembe: nálam is belengették a szerződésem nem-meghosszabbítását. Ez kissé ellentmondásos a legutóbbi események - tendereztetés - után, de a lényeg, hogy jó lenne magamba szívni némi praktikus közgazdasági ismereteket.

Kérdés, hogy ezt hogyan és hol tudnám megtenni?

gyilkosaJeti 2010.06.18. 20:55:31

@mig8: hogy ez milyen remek kérdés.

kozgaztanar 2010.06.20. 10:22:35

@mig8: tényleg jó a kérdés. a lehetséges válaszok körét azonban nagyban behatárolja, hogy igazolt tudás kell-e vagy csak úgy, a magad kedvére?

vannak másoddiplomás képzések erre-arra... Pete Péterék jók az ELTE-n, bár nekem kicsit zárt a gondolkodásuk és nem tudom, hogy van-e másoddiplomás képzésük. A Közgázon mindig is volt, de nem tudom, hogy milyen a színvonal.
www.uni-corvinus.hu/index.php?id=8970

Sokak szerint a CEU-nál nincs jobb ma Magyarországon.
www.ceu.hu/hu/kee/magyar

mig8 (törölt) 2010.06.21. 08:49:12

@kozgaztanar:

E pillanatban még csak gyakorlati tudás kell, a papír annyira nem fontos.

A másoddiplomás kör majd akkor lesz érdekes, ha lesz is rá biztosan elég időm. MErt az "idő" a legszűkebb keresztmetszet nálam.

kozgaztanar 2010.06.21. 12:54:56

@mig8: első körben be lehet ülni valamelyik előadásra Petééknél, ami jó időpontban van. az előadások "nyilvánosak"

mig8 (törölt) 2010.06.21. 15:06:36

@kozgaztanar:

Igyekszem, de nekem is van munkaidőm. Ráadásul a város másik végében dolgozom.

nem magamat akarom mentegetni, csak azt akartam mondani vele, hogy az ördög a részletekben lakozik. De igyekszem...

vigike 2010.06.22. 01:30:06

@mig8: ez itt a reklám helye!

BCE nemzetközi gazdaság és gazdálkodás! :)
www.uni-corvinus.hu/index.php?id=19505
süti beállítások módosítása