Sárga csekk

2010.05.28. 10:28

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ország, ahol az ott élő emberek a gonosz Sárga Csekk uralma alatt senyvedtek. A Sárga Csekk velejéig gonosz volt: abban lelte örömét, hogy megkeserítse alatvalóinak életét. Minden hónapban többször is felkereste őket, otthonukban zaklatta a jóravaló polgárokat. Megérkezése riadalmat keltett, még a legbátrabbak szíve is gyorsabban vert, ha a Sárga Csekk kandikált ki a postaládából. Többen is próbálta küzdeni ellene, de mind elbuktak. Mennyi vitéz, mennyi hős, mennyi dalia esett áldozatául a Sárga Csekknek! Hányan szítottak lázadást, szerveztek titkos összeesküvést, hogy megdöntsék uralmát, mindhiába...
A Sárga Csekk legyőzhetetlen volt, csak pöffeszkedett, uralkodott és sanyargatott.

Így ment ez mindaddig, amíg egy nap az MNB, az öreg udvari mágus, aki maga is a Sárga Csekk uralma alatt senyvedett, egyik reggel egy kicsit másképpen készítette el a gonosz uralkodó reggeli kávéját. Sokan találgatták azóta is, hogy szándékosan, vagy véletlenül alakított-e az arányokon, biztosat senki sem tud azóta sem. Tény azonban, hogy ennek következtében a Sárga Csekk ... Na mi történt vele? Na mi? Semmi. Ugyanúgy uralkodik és sanyargat, csak kicsit többet büfizik. Ennyi. Mert az uralkodás nem ezen múlik. A sanyargatás meg pláne nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr562037489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.05.28. 11:20:18

Tegnap megjött az ehavi utolsó SCS is, most már legalább tudom, mennyi pénzem nem maradt a hó végéig... ;)

Írsz majd a rózsaszínről is? Vagy arra irigykedne a sárga???? :))))

vagyok, aki vagyok... 2010.05.28. 16:26:09

nekem elvileg már nem jön egy sem. de azért néha bepróbálkozik...

mig8 (törölt) 2010.05.28. 22:22:43

A Sárga Csekk nem vész el, csak átalakul - bankátutalássá. :-)

díva naíva 2010.05.29. 10:07:25

én a sárga csekket eddig is bankszámlán keresztül rendeztem, postára nem szívesen járok :)

díva naíva 2010.05.29. 10:08:43

Tényleg, ha a posta nem teljesíti 2 munkanapon belül a pénz megérkezését a fogadó bankszámlájára, ki fizeti a késedelmi kamatot?? és hogy tudom ellenőrizni, hogy valóban csak akkor érkezett be a pénz, amikorra a fogadó datálja?

kozgaztanar 2010.05.29. 13:30:57

@díva naíva: hát, gondolom ezért kell megőrizni a szelvényt. hogy tudd igazolni, hogy Te feladtad. A feladáskor Te szerződsz a postával egy szolgáltatásra - gondolom van vmi szabályzat (szerződés), hogy hány napon belül kell teljesítenie, ha a posta nem teljesíti a szerződést, akkor a közmű téged vesz elő, Te meg a postát. De nem vagyok jogász... majd valaki kijavít, ha rosszul gondolom.

díva naíva 2010.05.29. 14:59:39

@kozgaztanar: na, pont ezért maradok az átutalásnál, nem kell a macera...

mig8 (törölt) 2010.05.30. 20:56:44

@díva naíva:

Nem lehetsz túl idős... Pár évvel ezelőtt még volt olyan szolgáltatás, amit csak csekkel lehetett kifizetni.

Különben pedig a csekk úgy működik - vagy már inkább: működött -, hogy amikor kifizettél vele egy szolgáltatást a postán, akkor ott lepecsételték dátumbélyegzővel, ami hivatalos adatnak számít. Ha ezután a szolgáltatónak baja támad a határidővel, akkor szépen besétálsz az ügyfélszolgálatukra a csekk nálad maradt részével és a rajta szereplő dátumbélygzett dátummal bizonyítottad, hogy pont a határidő napján fizetted ki a csekket. Ezzel részedről le volt az ügy tudva. Van erre törvény is, de nem vagyok jogász.

Az átutalással ugyanez a helyzet, csak ott nem dátumbélyegző van, hanem számlakimutatás és azon az átutalás dátuma. Ezt általában a következő hónap elején kapod meg.

Fontos tudni, hogy ha bíróság elé kerül az ügy, a csekket a dátumbélyegzett dátummal hivatalos iratnak fogadják el. Ugyanígy a számlakimutatást is bizonyos esetekben. Ellenben a képernyőmentést, amin látszik, hogy te átutaltad, na azt nem.

díva naíva 2010.05.31. 12:31:08

hát ezt a nem lehetsz túl időst most bóknak veszem :D

Számomra egyszerűbb bankszámlán keresztül intézni, mert meg sem kell mozdulnom és neten keresztül nyomtathatok magamnak igazolást és nem is kell rakosgatnom és nem áll fenn a veszélye, hogy elhagyom és még ha el is hagyom, kérhetek másolatot...

és mert ismerem a postát és nem várom ki a 30 napos keresgélési időket...

ésésésés :)

mig8 (törölt) 2010.05.31. 12:59:41

@díva naíva:

Nem mondtam, hogy a Sárga Csekk jobb :-)

Én is jobban szeretem neten intézni a pénzügyeimet. :-)))
süti beállítások módosítása