Arról van szó, hogy van a gazdaság potenciális kibocsátása és van a tényleges. És van valami a kettő között, méghozzá a kibocsátási rés, vagy GDP-rés. Tényleges GDP - potenciális GDP = kibocsátási rés. A gazdaság potenciális kibocsátását a gazdaság hosszú távú növekedési üteme határozza meg, nagyjából a hosszú távú termelékenység-növekedés (tőkeállomány, munkaerő, technológia, kultúrális összetevők). Vannak erre mindenféle modellek, elég bonyolultak.

Magyarország esetében meg ráadásul az van, hogy ugye az elmúlt 100 évre trendet húzni, az majdnem olyan, mint bugyit a feneketlen tó fenekére, köszönhetően az ilyen-olyan gazdasági (és egyéb) rendszerek rendszeres cserélgetésének. (Hosszú távú trendvonalak ügyében Jánossy Ferenc munkásságát ajánlom mindenki figyelmébe egyébként.)

A kibocsátás rövid távú ingadozásaiért a kereslet a felelős. Keresletcsökkenés esetén a tényleges kibocsátás csökken. A rés pedig növekszik. Jelen pillanatban a tényleges kibocsátás messze a potenciális alatt van. Lásd még a béka feneke c. keretes írásunkat. De a kormányzat dolga nem elsősorban a kereslet megteremtése. Még akkor sem, ha sokan azt várják tőle, hogy pótolja, ami kiesett a magángazdaság által teremtett keresletből. Nem ez a lényeg. Persze, ott is besegíthet, ha nagy a baj, de azt a magángazdaság többnyire megoldja (előbb-utóbb). Tompíthat, meg ösztönözhet, meg ilyenek.

A lényeg, a növekedés feltételeinek megteremtése. Hosszú távon. A számtalanszor emlegetett struktúrális reformok: a korrupció csökkentése, a minőségi oktatás megteremtése, a rugalmas és hatékony bürokrácia, a hatékony és felelős pénzügyi közvetítő rendszer létrehozása, az egészségügyi ellátás vagy a munkaerőpiac átalakítása, stb., mind-mind ebbe az irányba mutatnak. Mutatnának. Ha.

Majd meglátjuk.

 

en.wikipedia.org/wiki/Output_gap

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/a-potencialis-kibocsatas-meghatarozoi-45513

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr131952842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irkafirka 2010.04.27. 14:11:36

kérem a képedet!!! imádom ezt a szöveget, itt van még a fülemben... :-) "mind the gap"

kozgaztanar 2010.04.27. 14:14:30

katt a jobboldali egérbill-re és kép mentése más néven! :)

irkafirka 2010.04.27. 14:52:29

@kozgaztanar: nem vagyok analfabéta, csak bejelentettem a lopást... :-P

vagyok, aki vagyok... 2010.04.27. 15:39:27

@irkafirka: ezt én is imádom :)

@kozgaztanar:"rugalmas és hatékony bürokrácia" ez nem paradoxon? :D

aJeti 2010.04.28. 00:20:50

képzeljétek én most nem értem a viccet.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.04.28. 22:27:59

Ezt a régi cserkészek csak úgy mondták, hogy légy résen!:)

aJeti 2010.04.28. 23:11:56

@bluemoon: és bolgár cserkészek azt válaszolták rá: csak rés légyen! :D
süti beállítások módosítása