A szabályozás az a téma, amiről sokat lehet írni. Poszt hátán poszt. Ez éppen az árszabályozásról szól.

Az árszabályozás lényege, hogy a szabályozó (állam) meghatározza a szabályozott fél számára (vállalatok) a piaci árat. Ha megadja magát az árat vagy az ár számításának képletét, akkor mondhatjuk, hogy hatósági áras a termék/szolgáltatás, de az is elképzelhető, hogy árminimumot, vagy ármaximumot állapít meg a szabályozó hatóság.

A villamos energia (áram) piacon állami árszabályozás van érvényben, méghozzá annak is az átlagköltség típusa, vagy altípusa ... A villamos energia árának számításakor az átlagköltség + árrés (a profit forrása) = ár a módszertani szabály. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a gyakorlatban a dolgok mindig bonyolultabbak. Mert ugye van az alkalmazandó (jogszabályi) árrés és van a tényleges árrés, amely eltérhet ettől. Mondjuk azért, mert előre kell számolni 2009-re az árat (hogy a hivatal engedélyezze 2008 végén). Ha aztán 2009-ben olcsóbban tudtak a szolgáltatók áramot vásárolni (stb.), mint azt tervezték, akkor az előzetesen kalkulált darabköltségre előzetesen kalkulált árrés hipp-hopp nagyobbá vált a lehetségesnél. Vagyis többlet keletkezett a szolgáltatóknál. Ez sajnos csak utólag derül ki. Előzetesen maximum az eltérés mértéke csökkenthető  (pontosabb becsléssel), de kiküszöbölni nem lehet. Pont.

A Hivatal (Magyar Energia Hivatal) megállapította, hogy az árszabályozás szerint számított, 2009. évi tényadatokon alapuló éves átlagos árrés minden szolgáltató esetében meghaladta a jogszabályban engedélyezett (1,9 Ft/kWh) mértéket.

Szerencsére a megoldás kézenfekvő: a létrejött többlet utólagos visszatérítése a fogyasztóknak, amely nem tényleges jóváírás, vagy visszatérítés formájában történik, hanem a következő éves árak módosítása során kerül beszámításra, árcsökkentő tételként.

A teljes visszatérítendő összeg (957 millió Ft) kevesebb, mint a 2008. évi szolgáltatói árréstöbbletből fakadó visszatérítési kötelezettség egyötöd része, s felhasználónként átlagosan kb. 200 Ft-ot jelent.

Ez azt jelenti, hogy a 2010. évi egyetemes szolgáltatási áraknak átlagosan kb. 6
fillér/kWh-val kell alacsonyabbnak lenniük a 2010-re egyébként érvényesíthető szintnél.

Na. Így működik az árszabályozás a gyakorlatban. Nem egyszerű.

 

www.eh.gov.hu/gcpdocs/201004/tajekoztato__2___4_.pdf

www.napi.hu/default.asp

www.edfdemasz.hu/pages/aloldal.jsp

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr911945635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása