Hurrá, nyaralunk!

2010.04.22. 19:46

Ha jól emlékszem nagyjából két hónapja mondtam azt a Kiscsajnak, hogy jó lenne, ha elkezdene gyűjteni a nyárra, mert az rendben van, hogy ha megtanul úszni, akkor irány a tenger, de szegény szüleinek arra már nem marad pénze, hogy a tengerparton fagyit és egyéb nyalánkságot vegyenek neki. Búvárfelszerelés-bérlésről meg szó sem lehet, ha nincs meg rá az önerő. Uff.

Erre egyből megszorongatott (verbálisan), hogy ugyan hogyan is tudna ő megtakarítani, amikor nincs jövedelme? Persze a megoldás kézenfekvő volt, takarítson meg az enyémből... ami ugye egyébként transzfer (az ő szemszögéből), mert ellenszolgáltatás nélkül engedem át jövedelmem egy részét. De. A sztori ennél csavarosabb, mert van ugye a pattogatott kukoricás - hajszárítós hagyományunk, miszerint egy kukorica jár neki az úszás végeztével. (kozgaz.blog.hu/2010/02/25/pattogatott_kukorica_4) Én ezt fifikásan összekombináltam a nyári kiadásokra való felkészüléssel és azt zsíroztam le végül a Kiscsajjal, hogy megkapja a "kukoricapénzt" és ha akarja (én erre bátorítom), akkor ne kukoricát vegyen bebőle, hanem tegye félre a nyárra.

Azóta fizetek minden alkalommal, mint a katonatiszt. Ha éppen nincs nálam apró, akkor behajtja rajtam otthon és tuszkolja egyből a pénztárcájába.

A közgazdászok ezt úgy hívják, hogy függetlenségi motívum: "az egyelõre nem meghatározott fogyasztási/beruházási döntések függetlensége érdekében
végzett megtakarítás, azaz a függetlenségi motívum"
- írja Tóth & Árvai a belinkelt cikkben.

Ezen a ponton viszont simán el kéne gondolkodnom, hogy jó-e az nekem (nekünk), hogy a Kiscsaj megtakarítása okán függetlenné válik majdani fogyasztási döntéseiben... Hmm.

 

epa.oszk.hu/00000/00017/00077/pdf/TothIJArvai.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr351943415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.04.22. 22:32:47

Ugye,ugye a coitálni és virgonak maradni örök dilemmája?! :)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.04.23. 07:30:07

Cseles, cseles! :)))
Én anno üres üveg visszaváltásából tettem szert saját jövedelemre, szerencsére? apám és nagyapám is lelkesen termelte, nyaralás alatt meg az üdítős üveg is befigyelt, palacsintára, fagyira pont jutott elegendő mindig... :))))))

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.04.23. 21:17:15

ÉÉn is a 11 évesen a visszaváltott sörösüvegekből spóroltam rendesen és volt, hogy hónap végén a szüleim tőlem kértek kölcsön. :)
1,5 évi spórolás után viszont vettem magamnak egy igazi spániel kiskutyát. :)
süti beállítások módosítása