Milyen liberalizmus?

2010.04.15. 09:36

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, arról értekezik az fn.hu-n (Laoszt és Vietnamot járva is szívén viseli kis hazánk sorsát), hogy a liberalizmus sajnálatosan megbukott Magyarországon (lásd 2010 április 11. országgyűlési választások 1. forduló). Az SZDSZ, mint liberális párt elbukott, a bokrosi liberalizmust felmutató MDF szintúgy, a Fidesz már rég szakított a liberalizmussal, az MSZP pedig akkor, amikor kihátrált Gyurcsány mögül.

www.fn.hu/valasztas2010/20100413/bojar_gabor_megbukott_liberalizmus/

 

Bojár Gábor téved.

Egyrészt leszögezném, hogy a Graphisoft miatt minden elismerésem, riszpekt a köbön, de ebben téved. Azt helyesen látja, hogy a magyar állampolgároknak elegük lett a korrupcióból, az ilyen-olyan ügyekből (a nepotizmusból, a panamákból, a stiklikből, stb.), de ebből arra következtetni, hogy a liberalizmusból lett elegük, az roppant nagy tévedés. Nem hiszem, hogy az átlag magyar szavazó feladná szabadságjogait és azért küzdene, hogy a paternalista állam döntsön helyette és róla. Nem. A választási eredmény azt mutatja, hogy a szavazóknak abból a politikából lett elegük, amely úgy akart liberális lenni, hogy mellette nem tudott republikánus lenni. Amelyik a szabadságot összekeveri azzal, hogy "nekem mindent szabad" és nem érti, hogy a szabadság kötelezettségekkel is jár. Nemhogy nem mentesít a felelősség alól, de éppen a felelősség önkéntes vállalását jelenti. A közért, a közjóért. Nem a császárkori Róma politikuma kell ma Magyarországon, hanem a Római Köztársaság politikai eszméje: a res publica. Nem a liberalizmus bukott meg, hanem a liberalizmus egy (szvsz helytelen) értelmezése. Remélem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr971920931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.04.16. 07:21:06

Csatlakozom a reménykedők táborához.
süti beállítások módosítása