Korrupció

2010.03.07. 13:09

Ja. Most éppen Hagyó Miklós kapcsán lehet anyázni, meg hőbörögni, asztalt csapkodni ... esetleg kétségbeesve lerészegedni, hogy "Jaj, hát miféle világban kell élnem, Drága Édesanyám! Oda a becsület, oda a tisztesség!"

Meglepődni? Azt nem nagyon szabad - pedig igény, az volna rá! -, mint tudjuk.
A korrupció régi velejárója a demokrációnak. Már az ókori Athénban is fizettek szavazatokért, politikai befolyásért, befolyásolásért. Ezért sem szerette Arisztotelész a demokráciát. Mert a nincstelen tömeg megvehető (befolyásolható), a csóró vagyontalan nem a köz érdekeit nézi, hanem a sajátját. Nyilván.

A korrupcióva sok baj van. Az egyik ezek közül mindenképpen az, hogy torzítja azokat a közmegegyezéssel kialakított mechanizmusokat, amelyek alapján a rendszer működik, működni akar - feltéve, hogy a közmegegyezés nem maga a korrupció. Összekavarodnak a szabályok, összezavarodnak a szereplők, szaporodnak a hibás döntések: a piacon csökken a gazdasági hatékonyság. Közgazdasági értelemben jobb, ha csak korrupció van és nincs teljesítmény alapú piaci verseny, mint ha általában véve verseny van és csak néha csúszik be egy kis korrupció. Szóval ki kéne találni, hogy akkor most mi legyen: teljesen korruptak legyünk vagy egyáltalán ne? Ez a maszatolás a középmezőnyben nem tesz jót - közgazdaságilag.

 

www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2009/cpi_2009_table

index.hu/belfold/budapest/2010/03/06/balogh_nokia-doboznyi_penzt_adott_hagyonak/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr91815946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

díva naíva 2010.03.08. 13:00:38

van aki csinálja, van aki ellene van, nekem már az is korrupció, ha meghívnak egy vacsorára és kikérem magamnak :) tisztességtelen, kötelező hátsó szándékot látok mögötte, de lehet, velem van a baj :)

kozgaztanar 2010.03.08. 13:18:50

@díva naíva: Hát, a nők mindig hátsó szándékot látnak mögötte, ha egy pasi vacsorázni hívja őket. És mindig igazuk van! :)

díva naíva 2010.03.08. 13:41:01

@kozgaztanar: nem mondod? még a végén kiderül, hogy nem is vagyok naív :DD

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.03.10. 09:58:35

Én úgy szeretném, ha megpróbálnának korrupt eszközökkel megközelíteni, és valami iránti lobbiból "lefizetni". :)
Vagy, ha a gyerektől kapok sok-sok puszit és ölelést, hogy az legyen, amit ő szeretne, akkor az is korrupció? ;)))))

kozgaztanar 2010.03.10. 12:36:03

@Enchantée: hát, ha ezzel megkerüli a szabályt, akkor az! :))
süti beállítások módosítása