Robin Hood állam

2010.03.02. 11:30

A makroökonómia oktatás egyik fontos feladata, hogy a hallgatók megértsék az állam szerepét a makrofolyamatok alakulásában. Az állam (költségvetési politika) elsősorban a keresleti oldalt befolyásolja - az alaszintű oktatásban erre helyezzük a hangsúlyt. Az adók a magángazdasági szereplők által támasztott keresletet csökkentik, a transzferek viszont növelik azt. Mindenféle feltételek közbeiktatásával be lehet mutatni, hogy, ha az állam az adóbevételeket teljes mértékben transzferkifizetésekre fordítja, akkor az árupiaci kereslettel nem történik semmi. Változatlan marad. (Ha befizetek 100 gépjárműadót, majd kapok 100 családi pótlékot, akkor ugyanannyi jövedelemből fogyasztok, mintha nem lett volna az újraelosztás. Igen, tudom, hogy az újraelosztásnak is vannak költségei, de írtam, hogy "mindenféle feltételek közbeiktatásával"...)

Ez a Robin Hood állam. Adót vet ki a gazdagokra, transzfert ad a szegényeknek - újraelosztja a piaci jövedelem egy részét - és közben a makrogazdasági kereslet nem változik. De. tulajdonképpen változik. Mert bár a volumene nem változik meg, de a szerkezete igen! Nagyon is. A gazdagok által fogyasztott áruk iránti kereslet csökken, a szegények által kedvelt termékek és szolgáltatások kereslete növekszik.

A jövedelmek újraelosztása hat a keresleti struktúrára, az meg tovább a termelői oldalon az ágazati struktúrára. Ezt sem árt tudni.

 

en.wikipedia.org/wiki/Fiscal_policy

www.econlib.org/library/Enc/FiscalPolicy.html

tutor2u.net/economics/revision-notes/as-macro-fiscal-policy.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr811802353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MakkosMaria 2010.04.07. 02:48:33

no es jo lenne ha az is megakadna a koltsegvetest tervezok fejeben, hogy ha emelkedik az altalanos adoszint akkor indirekte csokkenni fog a novekedesi rata. Persze a koltsegvetesi modellezok ezt nyilvan (?) tudjak, de a vegso donteshozo politikusok vagy nem, vagy nem torodnek vele, vagy nekik akar igy is jo...

kozgaztanar 2010.04.07. 09:07:28

@MakkosMaria: és a Laffer-görbéről még nem is posztoltam, meg az adó mértéke és az adóelkerülés valószínűsége közötti összefüggésről... majd fogok. :)
süti beállítások módosítása