A komparatív előnyök elvének lényege, hogy akkor is érdemes szakosodni, ha az egyik szereplő mindenben jobb a másiknál. A munkamegosztás, valamint az azt követő csere ugyanis nagyobb jólétet eredményez, mint ha nem lenne szakosodás és csere. Hogy mindkét fél jóléte javulni fog-e, vagy csak az egyiké - miközben a másiké nem romlik - az a csere induló pozícióinak függvénye, de romlani biztosan nem fog senkié, feltéve, hogy a cserében való részvétel önkéntes döntés következménye.

Tegyük fel, hogy a párom ügyesebben mosogat és a vasalásban is jobb nálam. (Mindkét házimunkában abszolút előnye van.) Közgazdászként nyilván nem mondhatom, hogy ez esetben én nem végzek házimunkát, hanem a komparatív előnyök elvére támaszkodva kiszámolom (vagy próba - hiba módszer), hogy melyik tevékenységben van neki, illetve melyikben nekem komparatív előnyöm. Ahol nagyobb a termelékenységi előnye, ott neki van, ahol kisebb a termelékenységi hátrányom, ott nekem. Mondjuk kijön, hogy neki a vasalásban nagyobb az előnye, nekem a mosogatásban kisebb a hátrányom. Ez megadja a szakosodás irányát. A gazdasági hatékonyság növekszik, love, peace and happiness...

De. De mi van akkor, ha kezdem unni a banánt, azaz a mosogatást? Már három hónapja csak én mosogatok. Elegem van belőle. Tényleg. Még egy halom koszos edény és bekattanok! Vagy a Drága sokall be a vasalástól?

Akkor majd én fogok vasalni és Ő mosogat egy ideig. Csökken a hatékonyság? A hatékonyság nem minden. A családi béke fontosabb a komparatív előnyöknél. Love, peace, happiness!

 

Ez nagyon jó: eco-comics.blogspot.com/2009/06/justice-league-and-comparative.html

És a többi...

www.econlib.org/library/Topics/Details/comparativeadvantage.html

en.wikipedia.org/wiki/Comparative_advantage

www.youtube.com/watch

hu.wikipedia.org/wiki/Komparat%C3%ADv_el%C5%91ny%C3%B6k_modellje

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr951799222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

díva naíva 2010.03.02. 09:19:16

vegyetek mosogatógépet és vegyetek fel egy vasalónőt és foglalkozzatok többet a kiscsajjal :))

kozgaztanar 2010.03.02. 09:21:19

Ő is megkapja a magáét, ne félj! Szombat este fél tízkor értünk haza a játszóházból, tegnap meg bunkert építettel Anyával... :)

díva naíva 2010.03.02. 11:40:31

@kozgaztanar: mi az, non-stop játszóház? :)

kozgaztanar 2010.03.02. 12:04:54

@díva naíva: 9-ig van, de mi félkor átmentünk a mekibe fagyizni :)

díva naíva 2010.03.02. 12:08:02

@kozgaztanar: csak halkan, meg ne hallják a gyerkőceim :D

vagyok, aki vagyok... 2010.03.02. 12:26:59

fú, hogy ezt így még nem hallottam!! :D

mondjuk nálunk ezzel nincs is baj. olvaslak tovább, hátha mindenre lesz megoldás :)
süti beállítások módosítása