GDP, KSH, prostitúció

2010.02.28. 13:32

Azt olvastam a Napi Gazdaság internetes kiadványában, hogy pontosítja GDP számítását a KSH. Konkrétan ezzel a címmel jelent meg az írás: Prostitúció, kábítószer - fejleszti a becslést a KSH.
www.napi.hu/default.asp

A GDP (Gross Domestic Product - Bruttó Hazai Termék) az adott gazdaságban megtermelt és végső felhasználásra kerülő termékek és szolgáltatások értékösszeg mutatója. A GDP-vel a gazdaság teljesítményét akarjuk mérni azért, hogy azt összevethessük az előző év teljesítményével, vagy valamely más gazdaság teljesítményével (ekkor az egy főre jutó GDP adatot használjuk). A GDP mérése (számolása) során először abba a problémába ütközünk, hogy csak azt tudjuk mérni, aminek ára van, márpedig a gazdasági produktumok közül nem mindenhez tartozik ár, csak a gazdaság piacosodott része árazza be termékeit, szolgáltatásait. Másodszor pedig abba, hogy nem csak ára kell legyen a produktumnek, de tudnunk is kell róla, vagyis az eltitkolt termék és szolgáltatás (más oldalról: az eltitkolt jövedelem) nem mérhető.

Viszont létrejön, megtermelik, elfogyasztásra kerül a nem beárazott otthoni takarítás és az ugyan beárazott, de eltitkolt, mert zsebbe fizetett takarítónénis takarítás is. Hozzá tartoznak a gazdaság teljesítményéhez. Ezeket nem tudjuk mérni. Tényleg. Ha belezöldülünk, akkor sem! Becsülni lehet őket. Hogy jobban lássuk a gazdaság teljesítményét.

Egyébként a KSH terminológia zseniális: "nem megfigyelt gazdasági szektorok" mondják, miközben a feketegazdaságra gondolnak. Ez teccik!

 

A GDP-ről és annak statisztikai módszertanáról két link alább:

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/modsz/modsz31.html

www.imf.org/external/np/sta/sna/2001/eng/update/updsna.pdf

 

Szerző: kozgaztanar

2 komment

Címkék: gdp

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr911796881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

díva naíva 2010.03.01. 11:18:33

Magyarországon azért a fekete gazdaság boomja nincs csökkenőben, sőt, szerintem, másrészről mondjuk más országokban sincs adat a kábszer piacról és a prostikról :))

kozgaztanar 2010.03.01. 11:21:41

@díva naíva: Recesszió esetén a feketegazdaság tipikusan növekszik, nemcsak Mo-n, bárhol.
Hát a kábszer piacokról akkor van adat, ha legalizáltak és ez igaz a szexuális szolgáltatások piacára is. Lásd Hollandia, ahol lassan nyílnak a tulipánok... :)
süti beállítások módosítása