SWOT

2010.02.04. 13:43

 

Elöljáróban annyit, hogy nem ígérem, hogy minden nap lesz új poszt, pláne kettő, sőt. Biztosan nem lesz minden nap új poszt. Se pénz, se poszt. :)

 

Tegnap bent ültem egy államvizsga bizottságban. Gazdálkodási szak, alapképzés. Nyomják a versenyzők a preziket egymás után... Nem érdekes, hogy milyen szinten, volt jobb is, rosszabb is. Egy idő után feltűnt, hogy minden dolgozatban (illetve minden prezentációban) ott a SWOT analízis. (Aki nem találkozott még a SWOT-tal, annak alulra teszek linkeket.)

 

Kicsit fura volt... Gondolom úgy ment, hogy:

tanár: Kéne valami elemzés is a szakdolgozatába!
diák: Jó, akkor írok bele SWOT elemzést, az úgyis tök jól hangzik, hogy SWOT...
tanár: Aha, az tényleg jól hangzik!

Ez úton szeretném leszögezni, hogy a SWOT nem jó mindenre, nem alkalmazható mindenhol, nem mirákulum, nem a rák ellenszere, de még csak a pattanást sem tünteti el. Pláne, ha úgy használja, ahogy. Úgy csak idegesítő.

Gondolkodtam is a 8. egymás utáni SWOT környékén, hogy bedobom, hogy még egy SWOT és jön a SWAT!, de aztán inkább kussoltam és elmentem kávézni.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/SWOT_analysis

http://www.businessballs.com/swotanalysisfreetemplate.htm

http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kiah/0/17921/1

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr301729147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sirena 2010.02.05. 18:42:08

a BCG mátrix izgalmasabb :)persze nem mindenhová...

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.02.17. 07:44:17

De jó, hogy az én szakdogám (bár gazdasági szakon), de mégis humán dolgokról szólt SWOT-mentesen... :))))

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.04.05. 11:28:59

Kicsit megkésve, de idetaláltam én is. :) Most már megint egy csomót olvashatok.
Ja, SWOT? Persze én is tanultam anno és ebben a hónapban életemben először használtam is a munkámhoz, egy "zabhegyező" cég hegyezőgép és környezete helyzetelemzéséhez és jövőbeli fejlesztési stratégia megalkotásához.
süti beállítások módosítása