Vasárnapi nyitvatartás

2010.04.17. 10:28

Találtam egy jó írást az Indexen. Arról szól, hogy az Európai Szabad Vasárnap Konferencia magyar résztvevőjeként a Kereskedelmi Alkamlazottak Szakszervezete (KASZ) is aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a jogalkotó korlátozza a boltok vasárnapi nyitvatartását. Meg szerte az EU-ban más szervezetek is. Nincs is ezzel semmi baj. A vicces rész ott jön, amikor a cikk írója (nagyon helyesen) elkezdi azt feszegetni, hogy a CBA és a Coop támogatja a kezdeményezést, a Tesco meg más nagyok pedig nem:

"Murányi László, a Coop Hungary Zrt. vezérigazgatója nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az üzletlánc szimpatizál a vasárnapi nyitva tartást korlátozó kezdeményezéssel és lehetőség szerint támogatja is. Megjegyzendő, hogy mind a CBA, mind a Coop üzletek túlnyomó többsége zárva tart vasárnaponként, így számukra vélhetően nem lenne hátrányos, ha a konkurencia sem nyitna ki a hét utolsó napján."

"Iglódi-Csató Judit, a Tesco Global Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója azonban arra hívta fel a figyelmet: a társaság álláspontja szerint a nyitva tartás korlátozásával a vásárlók a szabadnap kínálta döntési szabadságot, míg a cég alkalmazottai a hétvégi prémium munkabér lehetőségét veszítenék el, ezért a kezdeményezést nem támogatják."

Jaj, nagyon jót nevettem! Na, ilyen az, amikor az önérdeket közérdekként próbálja valaki (mindenki) eladni. Köszönet az újságírónak, hogy egymás mellé tette ezt a két nyilatkozatot!

A szabályozás érdekcsoport elmélete szerint (Stigler, G. J.) a szabályozás nem feltétlenül a közérdeket szolgálja, hanem sokkal inkább a szabályozott vállalatok érdeke hozza létre és alakítja azt.

 

index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/16/bucsut_inthetunk_a_vasarnapi_bevasarlasnak/

a szabályozás érdekcsoport elméletéről itt

www.kormanyzas.hu/071/04_lorincz_jaradek.pdf

és itt

www.econlib.org/library/Enc/bios/Stigler.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr911927043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.04.17. 20:02:32

Az én önös érdekeim szerint nem baj az, ha vasárnap is nyitva vannak a boltok. sőt, ha éjszaka nyitva vannak az se baj.
Nekem jó.

Illetve a kereskedők jól felfogott érdeke. Az élelmiszer üzletekben a nap-nap utáni nyitvatartás, a mindennapi forgalom, kevesebb szottyad zöldséget, lankadt uborkát és megzöldült felvágottat eredményez.
A bolti eladóknak pedig a szombati vasárnapi nyitvatartás ideje alatt a heti pihenőnapra, munkaszüneti napra járó munkabért kell, hogy kifizessék. Tudom, hogy nem teszik, de van rá jogszabályi rendelkezés, csak érvényesíteni kéne. Erre meg ki lett találva a kollektív érdekvédelmi szervezet, a szakszervezet. Tudom, a multiknál alkalmazási feltétel, hogy nem lehet a dolgozó szervezett dolgozó.

De a multik nem tudnak mit tenni, ha egy egész kollektíva kompletten bejelenti, hogy márpedig ők mindannyian a "multiknál dolgozók szakszervezetének" a tagjai.
Egyszerre nem lehet mindenkit kirúgni.

Én most is, bárkinek segítek szakszervezetet alapítani.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.04.17. 21:27:22

Emlékszem még a hétfői tévémentes napokra... Fel tudtuk magunkat találni, nem unatkoztunk.
El vagyunk kényelmesedve. Ha nem lenne vasárnap nyitva a bolt, hát meggondolnánk hamarabb, mi kell, ha meg mégis kimaradt/kifogyott valami, hát duplájáért meg tudnánk venni a sarki kisboltban, ami úgysem zárna be... ;)

MakkosMaria 2010.04.17. 21:57:54

az elmelet es valosag viszonyanak valosideju megfigyelesere egy masik pelda a penzugy reformrol kb most kezdodo iszapbirkozas az usa-ban. 'egyszeru' bevezeto osszefoglalas Krugmantol: www.nytimes.com/2010/04/16/opinion/16krugman.html?src=me&ref=homepage

kozgaztanar 2010.04.18. 10:36:09

@MakkosMaria: Kösz a linket, tök jó! pláne, h elkezdtem olvasgatni a hozzászólásokat ... :) kár, hogy a hazai felületeken alig-alig lehet ilyesmire bukkanni. Mármint, hogy vezető közgazdászok mindenki számára érthetően (és vitára alkalmasan) fejtsék ki véleményüket közérdekű témákban.

@Enchantée: Igazad van Drága, meg tudnánk, de abban is, hogy drágábban. A fogyasztói érdek (by bluemoon :) inkább a vasárnapi nyitvatartás, mintsem annak korlátozása.

@bluemoon: Egyetértek, az más "tészta", hogy ki ésmennyiért hajlandó dolgozni vasárnap, illetve, hogy az alkalmazók a vonatkozó munkajogi szabályokat betartják-e.

Még egy szempont: egy új szabályozás megalkotása, betartásának ellenőrzése, nem betartásának szankciója, annak ellenőrzése, stb. mindig pénzbe kerül. Már csak ezért is érdemes nagyon megfontolni, hogy mit kell és mit nem szabályozni.

vagyok, aki vagyok... 2010.04.19. 08:11:48

@kozgaztanar: ami az ellenőrzést illeti. az állam már döntött. sokkal egyszerűbb kisvállalkozóktól sokszor 50-100-200eft-ot beszedni (sokesetben betarthatatlan szabályokalapján és mondvacsinált indokokkal), mint mondjuk nagyoktól néhányszor sok milliót... és persze a ehhez jól felkészült szakemberek kellenének, akik viszont jobbára nem az Apehnél dolgoznak.
bocs, hogy eltértem a tárgytól.

ez a vasárnapi nyitvatartás is olyan dolog, aminek talán már kár erőltetni az eltörlését. aki nem akar, az nem vásárol vasárnap, aki nem akar, az nincs nyitva, aki nem akar, az nem dolgozik ilyen helyen...

díva naíva 2010.04.21. 12:54:42

humánusabb volna, ha vasárnap nem lennének nyitva a boltok, nekem speciell nem hiányozna, a boltban dolgozók meg megérdemelnék, attól még nem lenne túlzott forgalomkiesés, csak elosztódna a hét többi napjára...

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.05.09. 12:42:59

Úgy vagyok vele hogy először én is amelett voltam hogy zárjon be vasánap a bolt és az emberek ne shoppingolással töltsék el a vasárnapot.
Aztán egy barátom elküldte ezt a linket

www.peopleofwalmart.com

Gondolom a vasárnapi plázázó és az itt levő emberek között lehet némi átfedés.

Na szóval jobb ha ezek a létformák inkább a plázában vannak mint a nyílt utcán az emberek között... :-)
süti beállítások módosítása