13. havi nyugdíj

2010.02.17. 15:04

Örülök, hogy nincs már. Majd írok egyszer (sokszor) a nyugdíjrendszerről is, ígérem, most csak arról, hogy miért örülök annak, hogy nincs már. Mert növelte az államháztartás (ezen belül is a nyugdíjkassza) hiányát? Nem. Mert olcsónak éppen nem mondható szavazatszerző és megtartó racionalitás volt a "background"? Nem. Mert egy PM-es ismerősöm már 3 éve leírta, hogy meg kell szűntetni, és most együtt hallelújázunk, hogy külső nyomásra végre megtörtént az, amit a hazai szakemberek nem tudtak elérni? Nem. Mert útálom a nyugdíjasokat? Nem. Akkor miért?
Mert igazságtalan volt. Van egy olyan közgazdasági (matematikai) probléma, hogy ha valakinek mondjuk az utolsó három munkában töltött év fizetései alapján számolok nyugdíjat, akkor aki a hetvenes években ment nyugdíjba annál alacsony értéket kapok, aki a kilencvenes években, annál magasat. Mert akkor nominálisan alacsony bérek voltak, amikhez képest a későbbiek nominálisan magasak. Ezt a problémát oldaná meg az éves nyugdíjkorrekció, hogy az infláció mértékével vagy svájci indexálással, az most mindegy. Ha ez nincs vagy nem folyamatos, akkor igazságtalanság keletkezik: aki régebben ment nyugdíjba, annak több elveszik (kisebb marad a reálérték), mint aki az elmúlt pár évben, hiszen ő több korrekcióból kimaradt. Magyarországon a korrekció nem volt folyamatos, ha az elmúlt 20 évet tekintjük. A 13. nyugdíj a nyugdíkorrekciót volt hivatott szolgálni. De nem tette. Nem állította helyre az igazságot, hanem fenntartotta az igazságtalanságot. A havi 50 ezer forintból tengődő nyugdíjas kapott még ötvenezret, a havi 150 ezerből megélni tudó kapott még százötvenet - éves szinten.

Ezért örülök, hogy nincs már. Nem szeretem azokat a rendszereket, amik az igazságosság nevében az igazságtalanságot tartják fenn. Ellenben szomorú vagyok, hogy nem történt meg a nominálisan alacsony nyugdíjak korrekciója. Mert az viszont kéne. Nagyon.

"A következõk történtek: a Bokros-csomag elinflálja a nyugdíjakat, utána jönnek az egyszeri nyugdíjemelések, a minimálnyugdíj bevezetése, majd a 13. havi nyugdíj bevezetése, amirõl azt gondolom, hogy annál gonoszabb, aljasabb szociálpolitikai lépést kitalálni nem lehet. Nem sajnálom a nyugdíjasoktól, de a nyugdíjasok egy meglehetõsen diverz társadalom. Hárommillió ember nem egy csoport. Közöttük van, akik valóban rászorulnak, tehát egy nyugdíjkorrekciós programnak lett volna értelme, de hogy mindenkinek 13. havi nyugdíj, ez vicc."
Hametz mondta, az Index idézte index.hu/gazdasag/magyar/nyug081120/, én egyetértek - kiemelés tőlem.
 

index.hu/gazdasag/magyar/2009/05/11/nincs_tobbe_13._havi_nyugdij/

És a végére egy jó kis cikk a magyar nyugdíjrendszerproblémáiról: epa.oszk.hu/00000/00017/00128/pdf/02orban-palotai.pdf

Szerző: kozgaztanar

5 komment

Címkék: nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr401766360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.02.17. 15:22:52

A családomban többen is közel annyi nyugdíjat kapnak, mint amennyit én két diplomával a kezembe fizetésnapkor...
Ne érts félre, nem sajnálom senkitől, mert megérdemlik, nagyon is, és szívem szerint még többet adnék, ha lehetne.... Viszont én meg sem fogom élni azt a kort, hogy nyugdíjat kapjak, habár fizetek érte én is...
Nehéz ügy ez, jó kis témákat találsz, de most legalább ezen nem idegesítem fel magam. :))))

kozgaztanar 2010.02.17. 15:24:19

@Enchantée: Dehogynem éred meg, ne mondd már!

Thia* · http://oszoljunk.blog.hu 2010.02.17. 17:18:03

Úr Isten! Le vagyok döbbenve! Valaki gondolkodik ebben az országban? Ritka jelenség, pláne a blogvilágban. :) Egyébként teljesen egyetértek veled!

díva naíva 2010.02.19. 20:50:40

én csak azt nem értem, miért nem lehet bevezetni, mint nyugaton egységesen és kötelezően a 13. havi bért/nyugdíjat, nem csak nyugaton van karácsony...
a másik pedig, amit nem értek, hogy lehet, hogy sok alap-, nyers-, félkész-, késztermék nyugaton olcsóbb, mint itt, holott ott a bérköltségek 2-3x magasabbak, mint itt... hogy lehet mindez...

kozgaztanar 2010.02.20. 10:07:10

@díva naíva:
Az első kérdésedre:
Miért kéne 13. havi bármi is? 12 hónapot dolgozunk, azt kell kifizetni. Aki meg jól dolgozik és a munkaadó jutalmazni akarja, azt jutalmazza év végén, akár a magán, akár a közszférában dolgozik.
A másodikra:
Több oka is lehet. Mondjuk az, hogy az árat nem csak a költségoldal (kínálat), hanem a fogyasztói magatartás (kereslet) is meghatározza. Gondolj csak bele: miért enne uyanaz az ára ugyanannak az autónak ott, ahol inden háztartásban már 3 auó van, vagy ott ahol az autó még mindig státuszszimbólum? stb. A másik leheséges ok, az az árfolyam okozta eltérések: az olaj ára dollárban adott. Ha az euro erősödik a dollárhoz képest, a forint gyengül, akkor másképpen alakul a benzin ára az eurozónában és másképpen nálunk - szerencsére a forint árfolyama általában az euro árfolyamával együtt mozog. A harmadik eltérítő mechanizmus az adók okota különbségek: Ausztriában pl. 20% az ÁFA, itthon 25%. De a magas skandináv árszint is a magas adók következménye.
süti beállítások módosítása