Mai vizsga - 1

2010.06.15. 14:51

Mivel vizsgaidőszak van és vizsgáztatok, ezért úgy döntöttem, hogy ha már reggeltől délutánig okos, vicces, idegesítő és vérlázító mondatokat hallgatok a hallgatóktól, akkor ide is csurranjon-cseppenjen. (Ők a hallgatók, én meg hallgatok.)

Egy szakmai (módszertani) megjegyzést tennék még a szóbelivel kapcsolatban, a tempóról. Ez nálam gyors-gyors-gyors-gyors-lassú, nem pedig a lassú-lassú-lassú-lassú-gyors. Na. Mert ugye van az az oktató, aki nem bírja elviselni, hogy nem hangzik el a helyes válasz (levezetés, megoldás, stb.) és a vizsgán oktat. Meg vagyunk mi többiek, akik a hallgató tudását akarjuk értékelni. Akkor és ott. Abban a szent pillanatban. Kérdés és válasz, kérdés és válasz. (A nincs válasz is válasz!) Magyarázat nincs. Részemről maximum akkor, ha olyasmit kérdezek, ami nem nyilvánvaló. Amit ott helyben kell kiokoskodni (szeretem, amikor gondolkodnak, sajnos nem kényeztetnek el). Ilyenkor, de csakis ilyenkor levezetem a megoldást. Ja, meg néha odamondok egy-egy definíciót, ha illusztrálni akarom, hogy ami válaszként elhangzott az nem felel meg az elégséges szintnek. De nem célom az oktatás. Vizsgán nem. Arra ott van a szorgalmi időszak.
Biztos sok olvasómnak (hehe, tudom, hogy vannak olvasóim) van olyan élménye, emléke, hogy egy-egy szóbeli 30-40 percig tart, sőt. Bő óra. Hát nálam nem. 10 perc maximum. De inkább kevesebb. Vizsgán értékelni kell, nem oktatni. (Persze írásbelin ez egyértelmű.)

Na, de ami csurran...

Adom a témát a hallgatónak: monetáris politika (általában). Amíg a többiek felelnek, vázlatot ír. Nézem a papírt. Üres.
Semmi, csak a téma címe, amiből felelnie kéne: monetáris kultúra.
 

Nem ment át.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr482083628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.06.15. 15:42:52

Logikus levezetés. Egyetértek. Vizsgán én sem álltam neki magyarázni az igeidőket, meg a szavakat. :)))
30 perc akkor volt a vizsga, mikor dadogós volt a diák, de őt előre jelezték, és remekül megfelelt egyébként! ;)

budspencer 2010.06.15. 16:22:18

valóban ijesztő :D
Amúgy valahol le vannak írva a beugró kérdések, hogy könnyebb legyen a diákjaidnak? :D

MakkosMaria 2010.06.15. 18:28:51

Mi nem szobeliztetunk, csak a PhD proposal es vedes alkalmabol. Esetleg nagyritkan egy-egy Master's vedesen. Persze a vizsgaidoszak is csak 5 nap...

mig8 (törölt) 2010.06.15. 20:37:39

Régen vizsgáztam utoljára. Azokat a tanárokat szerettem, akik világosan kérdeztek és rá egyszerűen megfogalmazható válaszokat vártak. Ja, és akik leadták rendesen az anyagot a szorgalmi időszakban!

kozgaztanar 2010.06.16. 09:08:13

@Enchantée: na, ilyen esetem még nem volt! :)

@budspencer: nem, az éppen aktuálisak nincsenek, de van példatár, ahol minden fejezethez kapcsolódóan van 10 feleletválasztós. Aki azt végigcsinálja, annak a beugró nem lehet akadály.

@aJeti: félnek is tőlem... a terroristák! :))

@MakkosMaria: 'tom, az angolszász hagyomány más... van egy barátom a nottigham-i egyetemen. poltud. esszéket irat, aztán javít (meg van másodjavító is, meg ha nagy az eltérés, akkor harmad is). félévente van max 2 csoportja és néha felesben előadást tart. volt olyan is, hogy előadást tartott és egy szeminárium. tavaly nem tanított, Firenzében volt sabbatical year-en. Ilyen körülmények között én is esszét iratnék. Tegnap meccset néztem egy másik barátommal, aki az USA-ban tanít matekot egyetemen. Mikor megtudta, hogy mennyit kap itt egy adjunktus, akkor megjegyezte, hogy most egy 3 hetes nyári kurzus megtartásáért többet kap, mint a mi éves fizetésünk. Ez már nem is tartozik szorosan ide, egyszerűen csak elveszi az ember kedvét. És kicsit jobb, ha leírhatom.

@mig8: akkor engem szerettél volna! :)

MakkosMaria 2010.06.16. 21:19:11

@kozgaztanar: Robin Hood baratod esete nagyon kiparnazott, es bar nem egyedulallo, azert nem az a tipikus. Habar kitudja, Angliaban ennek hosszabb hagyomanya van. Vszleg emellett viszont nagy a publikacios elvaras.
Az usa-ban extra kurzusokert, jo egyetemen, szerencses tszken valoban lehet az emlitett nagysagrend. Az is hozza tartozik, talan mondta ezt is a baratod, hogy amit a vegen kezhez kap az jo, ha 2 havi koltsegeit fedezi. Ami meg mindig szep, de igy azert mas a leanyzo fekvese.

kozgaztanar 2010.06.17. 15:19:59

@MakkosMaria: mondta. meg azt is, hogy van valami áruházlánc, ami minden héten kiad egy 5 dolláros kupont, amivel lehet menni vásárolni. és hogy van egy közös barátunk, aki mindig megy, csak ezzel és csak ennyit vásárol. na ő közgazdász! :)

MakkosMaria 2010.06.17. 19:46:34

@kozgaztanar: kivancsi lennek az analizisre, ami ezt az $5 kuponos promociot eredmenyezte ennel az aruhaznal Erosen szub-optimalisnak tunik, a kolcsonos baratotoktol eltekintve is :)

kozgaztanar 2010.06.18. 10:25:38

@MakkosMaria: állítólag a bennszülöttek nem várják meg a szombatot és nem csak az 5-ös kuponnal mennek vásárolni. derültünk is rajta, hogy vicces lesz, ha egy magyar miatt megy csődbe a bolt... :))
süti beállítások módosítása