Árfolyam

2010.03.08. 13:17

Mármint a svájci frank - forint árfolyam. Nem most (azt tudjuk), hanem májusban. Teljesen normális dolog, hogy a választások közeledtével megsűrűsödnek a média térben azok a publikációk, riportok, stb., amelyek azt latolgatják, hogy mi lesz a választások után ezzel vagy azzal. Nyilván nem az aratást találgatják, mert az tuti, hogy ha beérett a búza, akkor aratni kell. Kormánytól függetlenül. De mondjuk az árfolyam elég jó rá, hogy elemezgessük, hogy mi lesz ha. www.fn.hu/penzugy/20100305/devizahitelesek_ne_vard_majust/
Mondjuk azért beteszek egy linket egy januári elemzésről a márciusra jósolt árfolyamokról, aztán lehet összevetni a valóssal, hogy bejött vagy sem. www.klikkbank.hu/valsag/20090121-milyen-lehet-az-arfolyam-marcius-vegen-euro-svajci-frank-forint.html

Magyarázzunk egy kicsit. Miért gyengítheti a forintot, ha az esetlegesen kiderülő magasabb államháztartási hiány miatt elfordulnak tőlünk a befektetők? Mert akkor kevesebb államkötvényt vesznek. Kevesebb államkötvény vásárláshoz kevesebb forintra lesz szükségük, csökken a forint kereslete, az ára esik, más szóval a hazai valuta gyengül. Vagy éppen erősödik, ha a befektetők több forintot vesznek, mint korábban, mert az erős (azért sem írom le, hogy kétharmados) parlamenti többséggel rendelkező új kormányzatban jobban bíznak, mint a maiban.

Ha a svájci jegybank (alap)kamatot emel, az a frankban felvett hiteleket eleve drágítja (a bank nem egyszer vett fel egy 20 éves lejáratú hitelt frankban és adta tovább a magyar lakosságnak, hanem újabb és újabb rövid lejáratú hiteleket vesz fel), valamint erősíti a frankot (a befektetők frankot vásárolnak, hogy svájci államkötvényt vegyenek) és ez tovább növeli a forintban kifejezett adósságszolgálati terheket. Vagyis növelheti. Mert lehet, hogy nem. Lehet, hogy nem emel a svájci jegybank. Vagy lehet, hogy emel, de a frank kereslete mégsem fog nőni, mert közben bejön valami más hatás. God knows... Ez a szép a makroökonómiában.

Aratni biztosan fognak idén is. Talán már május végén, de júniusban biztosan. Először az árpát.

 

mek.niif.hu/02700/02789/html/59.html

anubis.kee.hu/mzg/arpa2.htm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr281818821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása