A kiscsaj nagyon hajtja ezt a kungfu dolgot. Mondjuk tény, hogy olyan rúgásai vannak néha, hogy... Egyelőre úszni hordjuk. Meg tornára. De tutira lesz valami verekedős később. Kungfu vagy karate, dzsúdó vagy mittudomén.

Csak nehogy velem akarjon majd otthon gyakorolni. Remélem kungfuból nem adnak házi feladatot...

Szerencsére tavaszodik (lassan - grrr!) nyitnak a játszóterek, egyszerűbb és könnyebb lesz a mozgásigény kielégítése. Csak valami messziről is felismerhető színű ruházat kell és ki lehet csapni a többi kölök közé. Rohangáljon, csússzon, másszon, szórja a homokot a saját és a többiek szemébe. A játszótéren. Ami egyébként közjószág. Persze nem tiszta közjószág, ugyanis jelen van a fogyasztók közti verseny (egy idő után jelentkezik a zsúfoltság) és tulajdonképpen megvalósítható lenne a kizárás is. Szóval végül is működhetne piaci alapon is. Mint a mozi, a körhinta a ligetben, vagy a játszóház a bevásárlóközpontban. Mégsem úgy működik. Miért?
Nos, a kizárhatóság technikai lehetősége, illetve gazdaságos megvalósíthatósága nem elegendő. A kizárás (díjszedés, árazás) alkalmazásához kell annak valamiféle társadalmi elfogadottsága is. Hogy lehet. Hogy nem erkölcstelen, etikátlan és vállalhatatlan. A játszótereknél ez a piacosítás akadálya. Nem lenne túl etikus gyerekektől pénzt kérni azért, hogy használhassák a játszóteret, vagy annak függvényévé tenni a használatot, hogy a szülő meg tudja-e fizetni a belépőt, vagy sem. Legalábbis a mai közvélekedés így tartja. Közgazdászok azt is mondhatják, hogy a kizárás miatti felháborodás kezelésének költsége vállalhatatlanul magas lenne. Ezért finanszírozzuk kollektíve ezeket a tereket, a rohangálás örömét a gyerekek számára. Szülői pénztárcától függetlenül.

 

en.wikipedia.org/wiki/Playground

www.econlib.org/library/Columns/y2006/Jasayfailureii.html

 

Szerző: kozgaztanar

4 komment

Címkék: közjavak

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr261833660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kozgaztanar 2010.03.12. 12:21:02

@aJeti: ez a hapkido tök olyan, hogy mindig azt akarom rá mondani, hogy egészségedre! :))

MakkosMaria 2010.04.10. 23:22:27

Lenne erre masik magyarazatom; a gyerekek fejlodese kozjo. mindenkinek erdeke, hogy minden gyerek a lehetosegekhez kepest a leghatekonyabb, legtermelekenyebb, legegeszsegeseb, ... etc, felnotte valjon. Ezert hiszunk az ingyenes okatatasban is. Ez nagyon hosszu tavu kozjo, amire a profitorinetalt szfera sosem kolt eleget/mindenkinek megfeleloen. Mindannyiunknak eros erdeke az ingyenes jatszoter :)

kozgaztanar 2010.04.11. 20:40:39

@MakkosMaria: értem, amit mondasz és teljesen igazad van. csak annyit, hogy az általad leírt része a dolognak közgazdászul a pozitív externália: a jól képzett és egészséges felnőtt társadalmi hasznosság (marginal social benefit) nagyobb, mint az egyéni hasznosságo összeg (summ marginal private benefits), ezt a piac nem veszi figyelembe, ezért a közösség (állam) kiigazítja a piac működését.
süti beállítások módosítása