Utolsó kommentek:

Becky000 2016.06.06. 17:13:13

A diákok védelmében csak annyit mondanék el, hogy az árnyalatnyi különbségek is feltűnnek az embernek, akármilyen csökkentett agyi funkcióban tanul, azonban ha egyszerre túl sok információhoz jut az ember, megpróbálja azt kötni valamihez, amit már ismer és ez nyilvánvalóan a monopólium lesz jelen esetben. Egyébként pedig ha egy jó előadó rávilágít a lényegre, hasonlatosan az itt elhangzottakhoz, kevésbé vicceskedő stílusban, talán még a diák is felfogja, mivel nagy valószínűséggel képes rá, csak túl sok az infó.

Bejegyzés: Monopolisztikus verseny

kozgaztanar 2015.02.17. 20:13:36

de nem arra gondol!!!
plusz a makroban a beruházás definíciója efyértelműen a termelőeszközök bővítése vagy pótlása - nem is használjuk a befektetés szót
majd, ha movápüt tanítok, akkor rákérdezek, hogy pontosan mire is gondolt

Bejegyzés: Befektetés vs beruházás

Attila Szoukup 2015.02.17. 20:04:09

Akkor lecsillapítom a dühödet, mert: "A befektetésnek azt a fajtáját, amelynek során a pénzt valamilyen anyagi, vagy nem anyagi eszköz, tehát reáljószág megvásárlására fordítjuk, beruházásnak nevezzük. Tehát minden beruházás egyfajta befektetés, de nem minden befektetés beruházás" /Brealey-Myers: Modern Vállalati Pénzügyek. 1999 Panem Budapest. 3. oldal

Tehát ha valaki befektetést emleget Neked, de beruházásra gondol nem vét hibát

Bejegyzés: Befektetés vs beruházás

___________________________ (törölt) 2014.06.20. 15:38:28

Nem rossz, de ez kicsit száraz. Életszerűbben így néz ki.

A normális profit a befektetett tőke kamatából, a kockázat jutalmából (más szavakkal a jövőbeli kereslet megjósolásának képességéből) és a menedzseri munka díjazásából áll össze.

Ellenpéldával élve ha mondjuk 100%ig kölcsönből nyitottam éttermet úgy hogy nekem egy vasam sem volt benne, ha teljesen kockázatmentes, mert mondjuk ez az egyetlen étterem egy bazi nagy sétálóutcában, ami tömve van emberrel, mert most igy a hülye képzeletbeli példa kedvéért a többi éttermet elvitte a cica vagy valami, és még csak nem is én vezetem, hanem felvettem egy üzletvezetőt, akkor vajon milyen erkölcsi és józan észbeli törvényszerűség alapján járna nekem egy akár egy fillér nyereség is? Nyilván nem jár, mert nincs mire, nincs benne se tőkém, se munkám, se ötletem.

Tehát ahogy az ellenpéldából láttuk, a tőke kamata, a kockázat/előrelátás jutalma és a menedzseri munka az, amiért jár profit. A kamat és a menedzseri fizetések a piacon könnyen számszerűsíthetőek: tudjuk, mekkorák a kamatlábak és mekkora fizuért jön el dolgozni egy igen jó ügyvezető. Egyedül a kockázat az, amit lényege folytán csak megsaccolni lehet.

Bejegyzés: Mi az az extraprofit?

Anna Smith 2013.04.28. 09:39:13

Megoldás lehet, hogy csak hétvégén autózunk, egész családdal teli autóval, viszont akkor csak béreljünk.
www.olcsoautoberles.org

Bejegyzés: Hogyan ne védd a környezetet

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2012.10.15. 22:02:36

Tiszta sor. Alap, hogy az eldöntendő kérdéseket a végletekig lecsupaszítva kell feltenni.

Bejegyzés: Tiszta vizet a pohárba!

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2012.06.29. 21:31:04

Szerintem- bár én csak simán, egy gondolkodó dolgozó vagyok- aki dolgozik, az viselje a munkabérhez kapcsolódó közterheket, adókat járulékokat. Akár aktív korú, akár nyugdíjas. Egyenlő munkáért egyenlő béreket. Járuljunk hozzá mindannyian azonos elvek alapján a közterhekhez.

Bejegyzés: Nemzeti konzultáció 16/2

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.29. 19:39:56

Az a baj, hogy a válság még jobban begyűrűzött!!!!

Bejegyzés: A 16% politikai gazdaságtana

MakkosMaria 2012.04.24. 09:20:07

Egyetertek a velemenyeddel, miszerint ez elsosorban osztalypolitikai huzas. Viszont az a gyanum, hogy eleinte elhittek (hogy pontosan kik? hat a legfobb donteshozo es a tanacsadoi kore), hogy ez nagyobb novekedest is hoz, es nem zero osszegu jatszma lesz. Ennek a hitnek a megerositesehez talaltak egy szakmailag lemaradt, nem elegge kepzett, nem elegge olvasott es igen szervilisnek tuno gazdasagi vezetot, es innen mindenki tudja, mi lett...

Bejegyzés: A 16% politikai gazdaságtana

kzoltana 2012.04.20. 10:46:45

Ha egyetértünk Orbán Viktorral abban, hogy „az élet most nem az új színházak építéséről szól”, akkor tisztességgel azt is ki kell jelentenünk, hogy Magyarországon az élet most nem az új stadionok építéséről szól.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2119_latinovits_stadion
Latinovits Stadion

Bejegyzés: 1 millió új munkahely, munkapiac, süllyedő sziget...

Verde Lunaria 2012.04.15. 15:15:16

Hát a kedves írót írni megtanították, de számolni nem.
Szomorú.

Bejegyzés: Egykulcsos adó, Balog Ádám, WTF

pandava 2012.04.12. 12:47:03

Ahhoz képest, amikor a magyar sajtó az Új Zéland partjainál megfeneklett, konténerekkel láthatólag jól megpakolt hajóra rámondta, hogy olajszállító tanker, ez semmi.

A béka feneke alatt a színvonal...

Bejegyzés: Egykulcsos adó, Balog Ádám, WTF

kozgaztanar 2012.02.20. 12:40:59

@pandava: Én sem gondolom, hogy a banki hitelszűkítés oka elsősorban forráshiány lenne. Ráadásul éppen az MNB írja a monetáris politikáról, hogy annak hazai működésmódját nem az ún. hitelcsatorna, hanem a betéti csatorna jellemzi, vagyis a kerbankok nincsenek a jegybanki (re)finanszírozásra szorulva.
Szerintem inkább jelzés értéke van a dolognak, a jegybanki elköteleződést mutatja. Aztán ha az árfolyam stabilizálódik 290 alatt, akkor akár egy kis kamatcsökkentés is jöhet.

Bejegyzés: Havazás, KSH gyorstájékoztató, MNB közlemény

pandava 2012.02.19. 09:18:14

Nekem az MNB új eszközeinek értelme nem fér a fejembe.

Néhány éve felvettük az IMF/EU devizahitelt, amit az állam az MNB-nél forintra váltott. Az így keletkezett kb. 2000 mrd Ft-ot az állam elköltötte, amely plussz pénzmennyiség végül a bankokhoz vándorolt, akik mint fölös likviditás betették az MNB-hez kéthetes kötvénybe. Ezért van az, hogy a kéthetes kötvényállomány ma kb. 2x nagyobb, mint a válság előtt volt.
Tehát értelmezésemben, a bankoknak igen is sok pénzük van, több mint a válság előtt volt, tudnának ők hitelezni, de...

De nem akarnak hitelezni, mert a különadók, és a végtörlesztés veszteséges működésbe taszította őket, tőkéjük csökkent, azaz a tőkemegfelelőségi mutatójuk szinten tartásához éppen hitelezésüket kell leépíteniük! Ezen pedig nem fog segíteni az extra forrás.

Mivel nem vagyok szakember, valószínű valami hiba van a logikámban, de nem tudom mi.

Bejegyzés: Havazás, KSH gyorstájékoztató, MNB közlemény

Verde Lunaria 2012.02.10. 10:00:27

Ezt én is néztem, hogy mennyire gyorsan leszedték...
Pedig "tanulságos"

Bejegyzés: Devizahitel, felelősség, albizottság

Verde Lunaria 2012.01.30. 12:41:50

Én is ezt a belengetést mondtam, hogy fog ez alacsonyabb lenni, és ez most tiszta politika....
Kiváncsi vagyok hol áll meg sztori végül...

Bejegyzés: Nemzetgazdasági Minisztérium, úthasználati díj, BKV, bullshit