Mármint az ókorban. Mert rossz az, aki rosszra gondol. Még hogy az adócsalás nemzeti sport lenne? Athéni polgár (szabad athéni polgár - más nem is lehet polgár, csak aki szabad és athéni) nem fizet adót. Mármint az ókorban. Igen. Ez van. Az athéni állam bevételei (van, nem is kevés) között nem találunk olyat, hogy SZJA befizetés polgárainktól. Olyan van, hogy hadizsákmány (sarc), meg kikötői díjak és illetékek, az ezüstbányák jövedelme, stb., de olyan, hogy a polgárok által fizetett adó, olyan nincs. Ja, és még van egy jelentős tétel (majd' kiment a fejemből), hogy a szövetségesek adói. Mármint a Déloszi Szövetség tagállamai által befizetett "hozzájárulások" a szövetségesek kiadásainak fedezete okán, amelyek felett Athén gyakorlatilag szabadon rendelkezett. A Déloszi Szövetség házipénztárát ie. 454-ben Athénba szállították és innentől kezdve a hozzájárulások az athéni gyarapodást fedezték (Akropolisz, miegymás).

www.e-tudomany.hu/etudomany/web/uploaded_files/20070302.pdf

 

Ha bármilyen párhuzam mutatkozna a fentiek és a között, hogy a jelenlegi görög polgárok előszeretettel bújnak ki az adófizetés alól és az államcsődöt a nemzetközi közösség hozzájárulása okán ússzák meg, az nem a véletlen műve, hanem a történelemé.

index.hu/gazdasag/vilag/2010/05/04/gorogorszagban_nemzeti_sport_az_adocsalas/

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2010/04/30/
a_gorogok_csodbe_mennek_de_europa_egyutt_marad/

 

Hozzáteszem, hogy anno még létezett a leiturgia intézménye, ami szerint a tehetős polgárok önként (hírnév, dicsősség) hozzájárultak a közösség kiadásaihoz. Anno még létezett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr311975773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.05.06. 14:37:14

Tanbácsi kérem, én azt szeretném tudni, hogy milyen következményei lehetnek egy államcsődnek.

kozgaztanar 2010.05.06. 14:45:26

@barracud4: Mármint az általában vett szíváson túl? :)
Alapvetően az államcsőd annyit jelent, hogy az illető ország bejelenti, hogy a külföldi hitelezők sajnos egyáltalán nem, csak részben vagy halasztva kapják meg a pénzüket (az éppen lejáró és általuk birtokolt államkötvények utáni kifizetések nem teljesíthetőek).
Ilyenkor lesz az, hogy innentől kezdve a tőkepiac bezár az adott ország előtt, mert aki nem tud fizetni a meglévő kölcsönök után, annak ugyan ki ad új kölcsönt? Senki. Namost, ha egy gazdaságot addig a külföld finanszírozott, majd hirtelen nem teszi, az roppant kellemetlen tud lenni.
Ez az alap és ennek vannak következményei, pl. a valutaárfolyam drasztikus esése, stb.
Latin - Amerika már megcsinálta 1982-84-ben :)

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.05.06. 15:33:34

@kozgaztanar: Ja arra emlékszem gyerekkoromból, hogy a Brazilok bejelentették, hogy nem is áll szándékukban a kölcsönök visszafizetése. De arra nem emlékszem, hogy ez a belkereskedelemüket és a beruházásaikat mennyire fektette meg?

kozgaztanar 2010.05.06. 19:58:02

@barracud4: Pontosan én sem. Csak elméletileg. Ha a külföld pénzéből fogasztást és beruházást finanszírozott a gazdaság, akkor visszaesés van, ha nincs külföldi forrás. Az a baj, hogy a külföld nem válogat: ha pl a magyar állam jelentene csődöt, akkor utána az OTP vagy a MOL, vagy Mari néni sem jutna külföldi forráshoz, hiába nem ő volt a hunyó. Amúgy meg részben ő volt, mert az állam soha nem magára költ, hanem a polgáraira egyrészt, másrészt meg, ha Mari néni, meg a töbiek megtakarítottak volna, akkor hazai forrásból lehetett volna finanszírozni a közösségi túlfogyasztást.

vagyok, aki vagyok... 2010.05.06. 21:15:17

és vajon nem volna jó ötlet, ha mi is? majd minket is jól megmentenének... vagy nem?

kozgaztanar 2010.05.07. 07:31:06

@vagyok, aki vagyok...: már megtörtént, tavaly kaptunk 20 milliárd eurot :)
süti beállítások módosítása