A készpénzhasználat ára

2014.05.04. 15:13

cash-wallet.jpgSok közgazdasági érv szól a készpénzhasználat csökkentése mellett, elsősorban az, hogy a készpénzhasználat igen drága mulatság. Sajnos az elmúlt évben bevezetett havi 2 ingyenes (mennyiségében korlátozott) készpénzfelvétel, valamint a párhuzamosan emelkedő tranzakciós illeték miatt nem meglepő, hogy 2013-ban mintegy 24%-kal növekedett Magyarországon a forgalomban lévő készpénz aránya (MNB).

A penzcentrum.hu írja, hogy "Az MNB adatai szerint évente 309 milliárd forintjába kerül a társadalomnak, hogy ennyi készpénzt használunk. Az elektronikus fizetések gyakoribb használatával (utalások és kártyás fizetések) ez az összeg 100 milliárddal is csökkenhetne." Nem tévedés, 100 milliárd forinttal! A fentiek mellett a penzcentrum.hu felsorolásában olvashatóak az egyéb okok is, amelyek miatt nem szerencsés a készpénz használata általában, illetve ennek növekedése. Amellett, hogy kényelmetlen és piszkos, a készpénzzel van egy igen fontos probléma, ami sajnos kimaradt a felsorolásból - bár elismerem nem a készpénzt használó magángazdasági szereplők problémája: a készpénzhasználat és a feketegazdaság közötti szoros összefüggés. Nemzetgazdasági szempontból a készpénzhasználat nehezen becsülhető, de mindenképpen számon tartott hátránya, hogy könnyebbé teszi az áru- és szolgáltatásvásárlások eltitkolását. A készpénz áramlása a hatóság által sokkal nehezebben nyomon követhető, könnyebb elrejteni a tranzakciót (kisebb a lebukás veszélye). Ebből következik, hogy a készpénzforgalom visszaszorítása a feketegazdaság elleni fellépést is magában hordozza. 

A fentiek okán nem találunk ma sem Magyarországon, sem máshol a világon közgazdászt, aki a készpénzhasználat mellett érvelne. Hát akkor? Nem rajtuk múlik. Az, hogy olcsóbban, vagy drágán működtetjük-e pénzügyi rendszerünket, illetve, hogy teszünk-e a feketegazdaság ellen, vagy sem, az nem közgazdasági, hanem politikai kérdés

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr276040143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása