Mikrohitelezés

2013.03.18. 09:46

images_1.jpgA magyarországi vállalkozói kultúra erősítése, az egyéni és mikro vállalkozások (10 főnél kevesebbet foglalkoztató társaságok) helyzetbe hozása kétségtelenül fontos az egészséges és hosszú távon fejlődőképes gazdaság megteremtésének folyamatában. A hazai gazdasági modell (magas termelékenységű zárvány-multik és alacsony termelékenységű hazai KKV szektor) megváltoztatása elemi érdek. A kis- és középvállalatok adminisztratív terheinek csökkentése, az ügyintézés egyszerűsítése, a technológiai fejlesztések támogatása és általában a hitelezés beindítás, bővítése régóta napirenden van.

A hazai KKV szektor és mikorvállalkozások erősítéséhez kapcsolódva ajánlok egy doktori értekezést, amiből képet kaphatunk a mikrohitelezés egy fontos vetületéről, a szociális vállalkozásról, valamint egy átfogó ismertetést az ezen a területen híressé vált indiai modellről. A szociális vállalkozás a szegénységből való kitörés, a társadalmi felemelkedés lehetséges eszköze. Azt gondolom, hogy ez az eszköz hazánkban is alkalmas lehet, főleg az elmaradott, leszakadó régiókban a foglalkoztatási gondok enyhítésére, a szociális katasztrófák megelőzésére, elkerülésére.

Mivel a hazai gyakorlat sem nélkülöz előzményeket – jelenleg is folynak programok hasonló indíttatású, ezért a továbblépéshez elengedhetetlen az eddigi eredmények értékelése. Az egyik ilyen vállalkozás a Kiútprogram, amelynek keretein belül „nyomorban élő emberek, elsősorban romák kapnak fedezet nélküli hitelt vállalkozásindítás céljára, olyan térségekben, ahol szinte semmilyen más munkalehetőség nincs.” A programról a Budapest Intézet készített egy tanulságos értékelést, amelyben az eredményesség növelését elősegítő javaslatokat is megfogalmaznak az elemzők.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr575140769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása