Tiszta vizet a pohárba!

2012.10.13. 21:56

pohar_tiszta_viz_1500162_7235_n.jpgElőször is elnézést kell kérjek mindenkitől, aki többé-kevésbé rendszeresen olvasott, amiért ennyire eltűntem! A helyzet az, hogy sokat írok ugyan mostanában, de más típusú anyagokat - a blogra egyszerűen nem maradt időm.

Most viszont írok, részen azért mert a mondandóm itt "fér el" leginkább...

Arról van szó, hogy kezdem felhúzni magam azon az óbégatáson, ami innen-onnan áthallik hozzám azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki pártok progresszív adórendszert szeretnének. Mindjárt kifejtem...

Szóval, adva van a jelenlegi kormány (lehet szeretni vagy nem szeretni) és a jelenlegi kormány híres-nevezetes egykulcsos adója, ami most még nem az, de a benyújtott törvényjavaslatok alapján jövőre már tényleg az lesz. Az, ami. Egykulcsos: 16% for all.

Az a helyzet, hogy ezzel sokan jól járnak - konkrétan jövőre mindenki nettó többet visz haza, aki bruttó 202 ezer felett visz haza. Azért ez lássuk be sima ügy: elég egyszerűen eldönthető, hogy nyer-e valaki az egykulcsossal, vagy veszít, csak vissza kell pörgetni a számlálót 2010-ig és megnézni, hogy ahhoz képest most, illetve jövőre mennyi van a zsebben hó elején. Havi 400 ezer a bruttóm = nyerek. Havi 150 ezret keresek = veszítek. (Ja, persze van még a családi adókedvezmény, de az nem az egykulcsos hatása, hanem a gyerekek számáé, úgyhogy pls ne keverjük ide!)

Mi hát a dilemma? Az a büdös nagy dilemma, hogy  akkor most Orbán Viktorra kellene szavazni... Egy normális országban (például Egyesült Államok- ez most úgyis aktuális) nyilvánvaló, hogy ha kevesebb adót fizetek és ezt én szeretem, akkor konzervatív (republikánus) szavazó leszek. Itt meg nagyon sok embernek most kezd leesni, hogy annak a falnak kénytelen nekiszaladni (és nagyot csattanni), hogy szeretem hogy kevesebb adót kell fizetnem, de a konzervatív kormányt meg nem. Hát, hölgyek-urak, értem a problémát, de sajnos nincs megoldásom. (Hangsúlyozom, hogy ez alapvetően a magas jövedelműek dilemmája!) Két lehetőség van ugyanis ilyen helyzetben: vagy bevallom magamnak, hogy fontos a pénz (nagyon) és ebben az esetben konzervatív szavazó leszek (akár szeretem, hogy az vagyok, akár nem), vagy azt mondom, hogy oké, én márpedig nem leszek konzervatív szavazó és ennek hajlandó vagyok megfizetni az árát. Mint az a rengeteg ember amúgy, akik most az Államokban Obama mellett kampányolnak és tudják, hogy igen, a saját jövedelmük szempontjából nem vele járnának jól.

Tudom, hogy amúgy ez baromi nehéz szitu sok jól kereső ember számára, de az alapképlet világos: Orbán Viktor = kevesebb adót fizetek, ellenzéki pártok = több adót fizetek. Van még idő eldönteni, hogy mi mennyit ér meg.

Amit viszont tessék abbahagyni, az a rinyálás!

Olyan opció nincs, hogy maradjon meg a zsebembe csúsztatott plusz pénz (aminek az ára a levesosztásnál kígyózó sorok a Blahán, hogy egy kicsit demagóg legyek - belefér) és Orbán Viktor menjen. Ilyen alternatíva nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr484677789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2012.10.15. 22:02:36

Tiszta sor. Alap, hogy az eldöntendő kérdéseket a végletekig lecsupaszítva kell feltenni.
süti beállítások módosítása