kozmu.jpg

Elsősorban a nagy multinacionális cégektől számítana jelentős bevételre az állam a BKV megmentésénél felvetődött közművezeték-adóból - írta szerdai számában a Magyar Nemzet fideszes forrásokra hivatkozva.

A lap beszámolója szerint a nagy önkormányzati szolgáltatókon túl a távközlési társaságoknak és a televíziós, internetes, telefonos kábelszolgáltatóknak kellene majd a terhet viselniük. Az adó hatálya alá tartoznának a víz- és csatornavezetékek, a gázvezetékek és más föld alatti vezetékek is.

Az önkormányzati társaságok közül Budapesten érintett lehet a Főtáv, a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Gázművek, illetve a Budapesti Elektromos Művek.

Kormánypárti képviselők szerint sem a közműcégek, sem a közterületek alatti földet ingyen használó multik nem fogják áthárítani a lakosságra a terheket, mert így is elég nagy a piaci verseny - írja a Magyar Nemzet. (fn.hu)

kiemelés tőlem

Khmm... mintha ezt a nem fogják áthárítani című dolgot a távközlési díj kapcsán egyszer már (vagy sokszor már) hallottuk volna... egyrészt. Az adóteher áthárításának/átháríthatóságának amúgy tengernyi irodalma van, röviden összefoglalva valóban a versenytől függ (lásd még kereslet árrugalmassága - helyettesíthetőség). Viszont szerény ismereteim szerint a telekomm-szektor nem éppen az erősen versenyző piac mintapéldánya. De biztosan tévedek, én kérek elnézést!

Másrészt csak halkan jegyzem meg, hogy aha, a közműcégek esetében meg tényleg óriási a verseny! Én is állandóan tépelődöm, hogy a Főgáz vagy a Főgáz, illetve az Elmű vagy az Elmű közül válasszak-e szolgáltatót... de gondolom sokan vagyunk így... a versengő szolgáltatók közül választjuk ki a Főtávot és a Fővárosi Vízműveket, meg a Fővárosi Csatornázásit is, piaci alapon, mert nekik vannak a legjobb áraik...

Ja, hogy ezek a vállalatok regionális monopóliumok? (ahogy a közművek számos esetben ennek a kategóriának az iskolapéldái) Azt badarság, amit csak az ellenforradalmárok terjeszthetnek... Biztos buta vagyok, de azt sem értem, hogy az miért jobb, ha a főváros megadóztatja a saját cégeit, ahelyett, hogy mint tulajdonos nagyobb osztalékot venne ki belőlük?

Csak nekem tűnik úgy, mintha ez a "kormánypárti képviselők szerint" szófordulat kezdi átvenni a "brit tudósok szerint" szófordulat helyet a Kárpát-medencében? Csak valahogy kevésbé tudunk őszintén nevetni...

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr774677790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása