A 16% politikai gazdaságtana

2012.04.23. 10:59

A portfolio.hu-n olvastam Zsiday Viktortól egy elemzést arról, hogy a látszólag inkoherens gazdaságpolitika (még inkább adópolitika) mögött egy koherens (ám hamis) gazdaságpolitikai elv áll, miszerint az alacsony jövedelem és társasági adó (16%) gazdasági növekedést indukál, mely magasabb adóbevételeket eredményez, eltüntetve az adókulcs csökkentéséből származó átmeneti hiánynövekedést. Csak ki kell húzni addig. Valahogy. Különadókkal, azok után pedig a forgalmat terhelő adókkal (tranzakciós adó, "telefon" adó).

Valóban. Kétségtelen, hogy a 16%-os egykulcsos személyi jövedelemadóhoz való ragaszkodás miatt volt szükség az ún. szektorális különadókra, illetve van napirenden jelenleg a tranzakciós és telefonadó bevezetése. A mögöttes ok azonban szerintem nem a téves gazdaságpolitikai alapvetésben keresendő.

A jelenlegi kormányzat osztálypolitikát folytat. A 16%-os jövedelemadó kedvezményezettje alapvetően a középosztály és az elit, akárcsak a rögzített árfolyamos végtörlesztésé. A középosztály megerősítése folyik itt két éve, méghozzá a jövedelmek átcsoportosításával az alsó osztályok felől (vagy akár a külföldi jövedelem-tulajdonosok felől) a közép javára. A középosztály megerősítése nulla összegű játszma, hiszen gazdasági növekedés nélkül csak úgy tehetek többet el én, ha valaki másnak kevesebb marad. Volt már ilyen a történelemben, meg lesz is. Csak lássuk világosan: nem azért ragaszkodik a kormányzat a 16%-hoz, mert még mindig azt hiszi, hogy ezzel növekedést generálhat (kis nyitott gazdaságban?!), hanem azért, mert ez az elmúlt két év osztálypolitikai alapvetése.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr594468043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MakkosMaria 2012.04.24. 09:20:07

Egyetertek a velemenyeddel, miszerint ez elsosorban osztalypolitikai huzas. Viszont az a gyanum, hogy eleinte elhittek (hogy pontosan kik? hat a legfobb donteshozo es a tanacsadoi kore), hogy ez nagyobb novekedest is hoz, es nem zero osszegu jatszma lesz. Ennek a hitnek a megerositesehez talaltak egy szakmailag lemaradt, nem elegge kepzett, nem elegge olvasott es igen szervilisnek tuno gazdasagi vezetot, es innen mindenki tudja, mi lett...

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.29. 19:39:56

Az a baj, hogy a válság még jobban begyűrűzött!!!!
süti beállítások módosítása