A foglalkoztatás a paradicsomba megy. Vagy nem.

A kormányzati kommunikáció egyik sarokpontja a munkahelyteremtés, a munka alapú gazdaság, a becsületes munkáért becsületes bért... stb. Ideje volt helyre tenni, hogy ez pusztán szómágia vagy maga a reményteli valóság? Az mfor.hu (Menedzsment Fórum) utána járt!

Orbán Viktor és Matolcsy György a múlt héten többször is kijelentette, hogy a kormány növekedésbarát adópolitikájában az élőmunka terheinek csökkentésével kívánja a munkahelyteremtés ösztönzését megvalósítani. A miniszterelnök szerint Magyarország jövője azon múlik, hogy az emberek látják-e értelmét a munkájuknak és a több munkának. Ha Orbán Viktor következtetése valós, akkor a jelenlegi statisztikák alapján igen borús jövő vár hazánkra.

A valóság az, hogy a magyarországi munkaerő-piaci folyamatok köszönőviszonyban sincsenek a kormányzati kommunikációval:

- az élőmunka terhelése (adó és járulék) 300 ezer forintos bruttó bérig az elmúlt két évben minden alacsonyabb bérkategóriában növekedett (a legalacsonyabb, jellemzően képzettség nélküli munkaerő esetében több, mint 10%-kal!),

- 2010 óta trendszerűen csökken a piacok, a magánszektor által létrehozott új munkahelyek száma,

- az elmúlt években folyamatosan növekszik a munkanélküli nyilvántartásba belépők száma,

- csökkenő trendet mutat a magánszférában alkalmazásban állók száma.

Hiába, a tények (adatok) makacs dolgok. A részletes adatok, táblázatok, grafikonok megtalálhatóak a hivatkozott cikkben. A szerzőt egyébként dicséret illeti, nem csak korrekt, de látványos és ezáltal könnyen emészthető írás hozott össze ebben a fontos témában!

Nem is tudom, hogy miért, de az egész ügy kapcsán az a jelenet jut eszembe az Erik, a viking című filmből, amikor a süllyedő sziget királya és alattvalói mosolyogva arról beszélgetnek, hogy milyen szép az idő és nem is süllyed a sziget.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr34460405

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán: Magyarország halad előre 2012.04.19. 13:06:01

Magyar sikertörténetnek nevezte a miniszterelnök a Richter Gedeon vállalat történetét a gyógyszeripari cég új biotechnológiai üzemének csütörtöki felavatásán Debrecenben. Az avatáson Bogsch Erik vezérigazgató és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is jelen…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.04.20. 10:46:45

Ha egyetértünk Orbán Viktorral abban, hogy „az élet most nem az új színházak építéséről szól”, akkor tisztességgel azt is ki kell jelentenünk, hogy Magyarországon az élet most nem az új stadionok építéséről szól.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2119_latinovits_stadion
Latinovits Stadion
süti beállítások módosítása