Tessék elolvasni, egyszerű, érthető és komolyan vehető!

A napi.hu-ra linkelek, de gondolom a többi lap is hozza majd, vagy hozta már..

Az adórendszerhez kapcsolódó kommentet emelném ki: Az adórendszerben bekövetkezett változásokkal kapcsolatban megjegyzi, hogy nagyon regresszív. Egy sikeres pénzügyi konszolidácónak viszont feltétele, a fair tehermegosztás a szegények és a gazdagok között az intézkedések társadalmi elfogadottságának erősítése és az adóreformok fenntarthatóságának biztosítása érdekében. Magyarországon ezek a reformok azonban az adóátalakítások terhét az alacsony keresetűek felé tolta mind a kiadási (pl.: áfaemelés), mind a bevételi oldalon (pl.: szociális juttatások visszavágása).

Makro gyakorlaton van egy (klasszikus) feladattípus, hogy összevetésre kerül az állami vásárlások multiplikátor hatás és a adók-, illetve a transzferek multiplikátor hatása (alap keynesiánus modell, zárt gazdaság). Az illusztratív kérdés az, hogy mihez nyúl a kormányzat, ha élénkíteni akar (keresletet)? A válasz pedig, hogy az állami vásárlásokat növeli, mert a nagyobb multiplikátor hatás miatt ugyanakkora eredményt kisebb költségvetési terheléssel képes elérni.

A nem illusztratív kérdés pedig az, hogy ha kizárjuk az állami vásárlás növelésének lehetőségét, akkor a maradék két lehetőség közül (adócsökkentés illetve transzfernövelés) melyiket választja a kormányzat, ha a modell szerint hatásában nem különbözik a két lehetőség egymástól? A válasz pedig az, hogy a szocialista kormányzat transzfert fog növelni, mert szavazóbázisát az alacsonyabb jövedelmű rétegek adják, míg a konzervatív kormányzat adót csökkent, mert szavazói a magasabb jövedelmű csoportokból kerülnek ki.

Mondjuk ez már nem tiszta közgazdaságtan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr964314070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása