A mai nap híre, hogy minden várakozás ellenére a magyar gazdaság még 2011 utolsó (IV.) negyedévében is növekedett. (WOW! de tényleg!) Éves szinten pedig sikerült egy meglepően jó (mármint a körülményekhez és a várakozásokhoz képest) 1,7%-os éves növekedést összehozni. Bővebben lásd KSH gyorstájékoztató. Ez némi optimizmusra ad okot a 2012-es évre vonatkozóan, de nyilván borzasztóan az elején vagyunk és nagyon sok a bizonytalanság, úgyhogy csak óvatosan...

Ennél is örömtelibb hír, hogy az MNB közleményt adott ki, miszerint A Magyar Nemzeti Bank kétéves lejáratú fedezett hitellel, új, univerzális jelzáloglevél vásárlási program indításával és a fedezeti kör bővítésével kész ellensúlyozni a bankok hitelezési képességének elmúlt időszakban megfigyelt gyengülését. Bővebben lásd Közlemény az MNB új eszközeinek bevezetéséről. Vagyis a jegybank megpróbál extra forrást pumpálni a bankrendszerbe, remélve (illetve elvárva), hogy a forrástöbblet növekvő hitelállományt eredményezzen mind a vállalati, mind a lakossági hitelek oldalán. Az MNB tehát a mennyiségi könnyítés FED által oly sokat alkalmazott módszeréhez nyúl (itt is előkerült már ez az easy money posztban), hogy picit megmozgassa a bankrendszert, hátha a megmozgatás eredményeképpen a befagyott hitelezési csapok kiolvadnak és (nyilván csökkenő kamatszint mellett) a keresleti oldal is reagál, hogy aztán a növekvő hitelfelvételi kedv beruházás és fogyasztásbővülést eredményezzen. Íme, egy kis monetáris élénkítés!

Látszik, hogy örülünk: az OTP részvény majd' 2,5%-os pluszban zárt, az euro 289 forint alatt is járt. És tényleg örülünk. A magam részéről főleg annak, hogy az MNB közlemény kapcsán világossá vált, hogy az kormányzat és a jegybank (Orbán/Matolcsy vs Simor) úgy tűnik  kiegyezett egymással. Az elmúlt hónapokban a kormányzat éppen a monetáris élénkítést, a növekedés jegybanki támogatását kérte számon a központi bankon és nem kevés eszközt vetett be, hogy rábírja az MNB-t, hogy tevőlegesen vegyen részt a gazdasági élénkítésben. Jegybankelnöki fizetés csökkentése, bírálatok minden héten, az esetleges jegybanki függetlenség lebegtetése, stb. Amitől persze az ECB, az EU, az IMF és minden jóérzésű közgazdász ki is akadt rendesen. Dúlt a háború. A háború pedig köztudomású, hogy nem kedvez szinte semminek...

Most úgy tűnik, hogy megegyeztek - a színfalak mögött persze, de ez kit érdekel? -, hogy beszüntetik a háborúskodást és mégis együtt csinálják a gazdaságpolitikát, nem egyedül és nem egymás ellenében. Ez igen örvendetes! Gyanítom, hogy a kormányzat már engedett a jegybanki függetlenség, úgy engedni fog az egykulcsos adó megváltoztatása kapcsán, ami hosszabb távon is fenntarthatóvá teszi a fiskális egyensúlyt (egyensúly közeli állapotot), megteremtve ezzel a közgazdasági feltételeit a monetáris lazításnak.

Vagy valami ilyesmi...

Ja, és ma havazott!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr84113338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2012.02.19. 09:18:14

Nekem az MNB új eszközeinek értelme nem fér a fejembe.

Néhány éve felvettük az IMF/EU devizahitelt, amit az állam az MNB-nél forintra váltott. Az így keletkezett kb. 2000 mrd Ft-ot az állam elköltötte, amely plussz pénzmennyiség végül a bankokhoz vándorolt, akik mint fölös likviditás betették az MNB-hez kéthetes kötvénybe. Ezért van az, hogy a kéthetes kötvényállomány ma kb. 2x nagyobb, mint a válság előtt volt.
Tehát értelmezésemben, a bankoknak igen is sok pénzük van, több mint a válság előtt volt, tudnának ők hitelezni, de...

De nem akarnak hitelezni, mert a különadók, és a végtörlesztés veszteséges működésbe taszította őket, tőkéjük csökkent, azaz a tőkemegfelelőségi mutatójuk szinten tartásához éppen hitelezésüket kell leépíteniük! Ezen pedig nem fog segíteni az extra forrás.

Mivel nem vagyok szakember, valószínű valami hiba van a logikámban, de nem tudom mi.

kozgaztanar 2012.02.20. 12:40:59

@pandava: Én sem gondolom, hogy a banki hitelszűkítés oka elsősorban forráshiány lenne. Ráadásul éppen az MNB írja a monetáris politikáról, hogy annak hazai működésmódját nem az ún. hitelcsatorna, hanem a betéti csatorna jellemzi, vagyis a kerbankok nincsenek a jegybanki (re)finanszírozásra szorulva.
Szerintem inkább jelzés értéke van a dolognak, a jegybanki elköteleződést mutatja. Aztán ha az árfolyam stabilizálódik 290 alatt, akkor akár egy kis kamatcsökkentés is jöhet.
süti beállítások módosítása