Mit mondhat egy közgazdász e szomorú napon (izé.. tegnapon), amikor a nemzeti légitársaság (Malév) fapados koporsóját immár végérvényesen elnyelte a légörvény?

Lehetne okokat és okozatokat felmutatni, bűnbakot képezni (OKJ-s bűnbak-képzés, hmm?), farkast kiáltani, fejre hamut szórni. De minek? Van olyan, hogy egy vállalat csődbe megy. Volt is, van is, lesz is.

All this has happened before, and all of it will happen again. - ahogy szoktuk mondani...

Egy megjegyzés akad azért a margóra, mert van valami közös a MALÉV, MÁV, BKV történetszálakban, amit ki kell mondanunk (lehet, hogy több van, de csak egy jut most eszembe). Azokkal a volt szocialista nagyvállalatokkal, amelyek állami tulajdonban maradtak a lehető legrosszabb történt: a közpénzek párt- és magánzsebekbe szivattyúzásának terepévé váltak. Hogy miért? Mert a gazdasági rendszerváltás, a privatizáció során nem jött létre az a hazai tőkés osztály, amely a kapitalizmus normális működésének elengedhetetlen feltétele. (Akár szeretjük a kapitalizmust, akár nem.) Ami 20 éve zajlik az állami vállalatok, intézmények vagy akár az "EU-s pénzek" kapcsán, az nem más Hölgyeim és Uraim, mint az eredeti tőkefelhalmozás sajátos formája. (lásd Marx Károly: A tőke.)

És persze vannak közgazdasági közgazdasági tanulságok is (a fenti politikai gazdaságtani tanulság volt), amelyeket levonhatunk, és ezek a szólhatnak árazási problémákról, menedzsment vagy vezetési problémákról, piaci versenyről, stb. Sok mindenről, de a lényeg az előző bekezdésben már elhangzott.

Én annyit mondtam a diákjaimnak, hogy tessék írni egy oldalt arról (szorgalmi), hogy mi van akkor, ha egy vállalat csődbe megy! Mi az a csődvédelem, csődbiztos, csődeljárás?
A politikai gazdaságtanhoz még kicsik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr194060197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Verde Lunaria 2012.02.08. 08:38:21

Te hol tanítasz? Most már nagyon érdekel :)
süti beállítások módosítása