MNB, alapkamat, árfolyam

2011.11.30. 17:53

Vicces dolgokat produkál néha az élet.. Éppen azt magyaráztam a hallgatóknak, hogy az alapkamat emelés (+50 bázispont) hatását elvileg látnunk kell az árfolyamom (forint erősödés), de a külső környezeti változók alakulása erősen befolyásolja most az árfolyamot, és lehet, hogy nem fogunk látni semmit.. Erre leülök a géphez és ránézek, hogy azannya, ez tegnap még 310 volt (euro/HUF), most meg 303?! Mondom magamban, hát nem semmi, ahogy a piac reagált! Aztán láttam, hogy a FED, az ECB, a svájci, a kanadai, az angol és a japán jegybank összehangolt likviditásbővítő intézkedéseket jelentett be és ennek hatására "tépik" a piacokat, erősödik az euro és vele együtt (meg hozzá képest is) a forint is.

Íme, egy újabb példa arra, hogy kis naszádunk sebessége és haladási iránya nem alapvetően a tenger és nem a kormányos szándéka szerint határozódik meg.

Ahogy Petőfi mondta: azért a víz az úr!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr743426533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Verde Lunaria 2011.12.13. 18:18:03

A konklúzió egyben tökéletes és elszomorító.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2011.12.30. 23:37:45

Játszanak velünk. Vagy úgy is mondhatnám, hogy szórakáznak velünk.
Én még emlékszem olyanra is, hogy bizonyos személyek hogyan döntötték be egy távol-keleti ország valutáját. Csak úgy szórakozásból.

Verde Lunaria 2012.01.06. 15:44:49

Az új helyzetről mikor olvashatunk egy kis értekezést, így a 320 feletti árfolyam idején?
süti beállítások módosítása