Hogy mi a közös a fentiekben? Az, hogy mindegyik szívás! Az első kettő között összefüggés is van, a harmadik a ráadás (hab a tortán, vagy torta a habon - ahogy tetszik).

Az egy dolog, hogy a görögök által véletlenül kiborított biliből továbbra is árad a szag, de úgy tűnik, hogy más országoknak is meggyűlhet a bajuk (Olaszország), vagy már meg is gyűlt (Portugália, Spanyolország) a halmozódó és a biliből már döntés nélkül is kicsorgó kakival (kaki = államadósság). Olyannyira, hogy ez akár az általunk ismert világ végét is jelentheti. Esetleg a német-francia tengely kiszórja a PIIGS - országokat az Eurozónából (a német kilépést nem tartom valószínűnek, túl sok /biztonság/politikai gátja van ennek, lásd huszadik század történelme), vagy szorosabbra húzott közösségi fiskális politika mellett kipróbálják, hogy milyen egy államcsőd az euroövezeten belül, vagy Kína tényleg megveszi kilóra a világot - államkötvények formájában).

A lényeg az, hogy inog kb. minden, ami inoghat (az olaszok kapcsán jegyezném meg, hogy de mégis ki bízott bennük - értsd: vette a kötvényeiket -, azok után, hogy a miniszterelnökük tizenéves csajokkal tartott privát szexpartikat?!, de most komolyan?), és lehet, hogy összedől, meg lehet az is, hogy nem. De ami van, az most azt eredményezi (rövid távon), hogy a CHF erősödik az euroval szemben (mert ahogy a kockázatok nőnek, úgy menekül a privát tőke (a kis hamis) az euro alapú eszközökből (értsd: eladja őket, vagyis vált /exchange/ biztonságosabbnak ítélt eszközre, ami lehetne a dollár is éppen, ha már megegyezett volna a White House és a Congress a költségvetésről (és az adósságról). De nem egyeztek meg. Így marad a svájci frank, meg az arany. Kereslet nő, kínálat változatlan = CHF/EUR érfolyam az egekben, aminek sokan isszák a levét, többek közt a magyarországi devizahitelesek is, mert bizony a forint az euroval együtt mozogva gyengül tovább és tovább a frankkal szemben.

Hosszú, forró nyár lesz. Álljunk be egy vízesés alá, amíg lehet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr633059950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kozgaztanar 2011.07.13. 08:33:56

nem szoktam saját magam kommentelni, de ... azért azon ledöbbentem ma reggel, hogy az egész Index címlap (07. 13.) arról szól, amiről ezt a posztot írtam!

aJeti 2011.07.13. 15:20:46

@kozgaztanar: na és? zseni vagy! mondmá... :P
süti beállítások módosítása