Az index szerint: Soha annyi orvos nem akart külföldön dolgozni, mint amennyi tavaly. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb 2010-re vonatkozó adatai szerint 1111 orvos kért okleveleiről hatósági igazolást. Rajtuk kívül hasonló kérelmet nyújtott be 202 fogorvos, 48 gyógyszerész, 301 ápoló és még 115, az egészségügy más területén dolgozó szakember.

Az elvándorlás fő oka természetesen az adott hazai és a külföldi munkaerőpiaci szegmens közötti bérkülönbség. Ha és amennyiben az adott külföldi szegmensben a vásárlóerő paritáson számolt reálbér magasabb, mint a hazai szegmensben, akkor a vándorlás a hazai piac felől a külföldi felé történik.

Ha valóban piaci szegmensekről beszélhetnénk, amelyekben valóban piaci mechanizmusok (kereslet - kínálat) alakítanák az árakat (esetünkben ez a bér), akkor a vándorlás hatására (a rövid távú egyensúlytalanságot követően) a külpiaci ár csökkenne (az ottani kínálat növekedése miatt), a hazai ár pedig emelkedne (a hazai kínálat csökkenése miatt).

Mivel az adott területen nem a piaci mechanizmus alakítja az árat (a hazai szegmensben legalábbis) - az egészségügyben az állam szabja meg az árakat, így a munka árát, a munkabéreket is -, ezért az adott területen a kínálat csökkenése következtében nem fog az ár emelkedni. A rövid távon létrejövő túlkeresletet (kínált mennyiség kisebb, mint keresett mennyiség) az ár emelkedése nem tünteti el, az egyensúlytalanság hosszabb távon is fennmarad, a munkapiaci szegmensben tartós munkaerőhiány (túlkereslet) alakul ki.

Disequilibrium.

Dislike.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr452609526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

díva naíva 2011.01.26. 10:16:01

Remélem megborul a rendszer és privatizálják, ez mondjuk csak vágyálom... de a remény hal meg utoljára...

sing-lee 2011.01.26. 14:06:44

@díva naíva: az tényleg nem lenne rossz...csak amikor elkezd működni majd szépen ezt is visszaveszik és szétbaxxák..a'la nyugdíjpénzek...

Témához : ha már kimennek és nagy lóvéért gyógyítanak remélhetőleg az "új" generáció megtanul kommunikálni is...és ha kihalnak a mai bunkó nagyképű dokik akkor ezek megtollasodva hazajönnek és filléreké, jótékonyságból gyógyítanak majd minket csóri magyarokat...ÉBRESZTŐ SING_LEE!!!!

díva naíva 2011.01.26. 14:09:47

@sing-lee: tudod, mi egy balga nép vagyunk, mint a bólogatós kutyák, elfogadunk mindent, mi miért nem gyújtogatunk, rombolunk, mint a franciák? Miért nem adunk hangot a véleményünknek??
süti beállítások módosítása