Üzembezárási pont

2011.01.10. 14:27

Üzembezárási, vagy üzemszüneti pontban termel egy vállalat, ha a teljes bevétele (TR) egyenlő a változó költségekkel (VC), azaz a bevételekből képes a termelés változó költségeit finanszírozni. A termelés ilyen helyzetben veszteséges, de folytatható. Az állóeszközök megújítására (értékcsökkenés) nem jut forrás, de a napi működés elengedhetetlen feltételeit (anyag, energia munkaerő, stb.) biztosítani lehet. Rövid távon.

Ha a bevételek még a változó költségeket sem fedezik, és nincs mód a veszteség más forrásból (nem a bevétel) történő finanszírozására (bankhitel, tulajdonosi finanszírozás), akkor nincs más, mint az üzem bezárása.

Vége a Cerbonának:

A felszámolás mellett döntött a Cerbona igazgatósága, miután a cég az utóbbi években komoly likviditási problémával küzdött, amit a piac változásai és a válság tovább erősített - áll a cégnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

... a nyár elejére a gabonapiacon olyan árrobbanás alakult ki, amelynek költségemelkedését a liszt- és tésztapiac nem ismerte el. Ennek veszteségeit saját eszközökkel a cég már nem tudta ellensúlyozni, további külső finanszírozást pedig az eladósodottság mértéke miatt nem talált- áll a közleményben.

R. I. P.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr412574146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2011.01.11. 22:03:49

Nahát, mostmár legalább tudom, hogy üzemszüneti pontban működök vagy két éve. Eddig még a tartalékokból ment a veszteség finanszírozása, de lassan a tartaléknak is nyakára hágunk. Hogy aztán mi lesz, azt csak a jó ég tudja...
Még tudunk a költségekből faragni, lemondjuk a t-home-os drága telefont, helyette kábel telefont használunk alig
valamivel több mint egytized bekerülési költséggel, nem újítjuk meg az egyébként se használt szolgáltatást (Takarnet). És várunk jobb időkre...

kozgaztanar 2011.01.12. 13:15:51

@bluemoon: igen, ezt sajnos csak rövid távon lehet csinálni :(

Thia* · http://oszoljunk.blog.hu 2011.01.12. 19:10:21

Blue: de legalább Müzlire már nem kell koltenetek, legalábbis Cerbonásra:D
süti beállítások módosítása