Greece 2.0

2010.11.08. 10:09

Kérdőjellel persze, mert egyáltalán nem biztos, hogy odáig fajul. De akár odáig is fajulhat az ír finanszírozási probléma:

Az ír államkötvény kibocsátás ugyanakkor nem jelentett gyógyírt az ország általános gazdasági nehézségeire. Az ír államkötvények hozama már a 7,8 százalékot is megközelítette múlthét pénteken. A 4 éves időtávra bejelentett 15 milliárd eurós költségvetési lefaragás sem enyhítette a helyzetet, egyes piaci szereplők szerint már csak az Európai Központi Bank vásárolja az ír államkötvényeket. A szigetországban megnövekedett bizonytalanság az egész eurózóna számára rossz hírt jelent, az ír finanszírozási helyzet megoldása ugyanis könnyen az IMF által életben tartott Görögország példáját követheti. - írja a vg.hu Cashline elemzése nyomán.

A 7,8% az magas! Főleg a 10 éves német államkötvény 2,41%-os hozamához képest. Igaz, a görög meg 12,09%... (adatok innen) Milyen kár, hogy nincs nekik kötelező magánynyugdíj pillérük, amit visszavezethetnének az államháztartásba! Mert kinek kell külső forrás, ha talál belsőt?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr802432972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.11.08. 12:24:39

Én eddig úgy tudtam, hogy a válságot Írországban eddig példaértékűen kezelték. Akkor most mi van? Mégse sikerült nekik?

Egyébként miért írtad ezt: "Mert kinek kell külső forrás, ha talál belsőt?" Ezek szerint most akkor mégis megoldják maguk?

ilCapitano 2010.11.08. 22:19:42

Ha jól érzem az iróniát, akkor hasonlóra gondolunk...

A vállalatokra kiszabott válságadóknak akkor van értelme, ha 2012 végére olyan szerkezeti átalakítások indulnának be, amelyek betömik azt a 700-900 milliárd forintos lyukat, ami a válságadó kivezetése után marad.
Végülis van 2 éve a kormánynak egy jobb gazdaságpolitika kidolgozására. Sajnos egyelőre kevés az információ, hogy mit akarnak majd az említett adó után...

ilCapitano 2010.11.08. 23:27:38

Más. Kíváncsi vagyok a véleményedre erről a cikkről: hvg.hu/itthon/20101108_szegenyseg ill. a cikkben felvett problémák megoldási ötleteiről.
Lehet, hogy külön posztot érdemelne.

kozgaztanar 2010.11.09. 12:48:17

@mig8: Nem, ezek vagyunk mi, akiknek nem kell az IMF, meg a nemzetközi tőkepiac, mert találtunk belső forrást: a magánnyugdíjpénztári befizetéseket (vagyont) + plusz a különadókat.

@ilCapitano: annyi infó van, hogy erősen bízunk a világgazdasági (leginkább német) növekedésben, hogy majd húz bennünket magával. :)
A hvg cikket most nem tudom rendesen megnézni, csütörtök estig nagyon tele vagyok. Első ránézésre van ami okés benne, van ami kevésbé. Pl. azt a multik nem tesznek hozzá semmit a GDP-hez, mert az exportjuk = az importjukkal mondatot nem tartom igaznak, pláne, hogy a külker mérleg az utóbbi 2 évben soha nem látott pluszt produkál, és akárki akármit mond GDP = C+I+G+X, ahol X a külker mérleg egyenlege...
Az illető inkább azt akarta mondani, hogy magas a profit repatriálása, azaz a megtermelt jövedelem nagy részét hazaviszik, de az GNI, nem GDP...
Meg ilyen apróságok. Az élelmiszerfogyasztást sem értem, mert nem mindegy, hogy abszolút értelemben csökkent, vagy az aránya. (Az utóbbi normális, fejlett országokban kisebb az arány.)
Majd megnézem rendesen is!
süti beállítások módosítása