Az én időmben nem volt őszi szünet! Sőt... Emlékszem minden második szombaton tanítás volt. Nem véletlenül énekelte anno az URH (főleg Müller Péter, aki akkor még nem volt Sziámi), hogy "ez egy igen-igen kemény világ". Manapság az Európa Kiadó játsza (főleg Menyhárt Jenő és főleg a nosztalgiázó negyveneseknek énekli).

Most meg van.

Ami egyrészt jó, mert pihenek a gyerkőcök, meg az óvónők/óvóbácsik, tanítók és tanárok, oktatók. Nekik ez jó. Aztán meg a forgalom is kisebb - vélhetően igaza van az egyik kommentelőmnek, aki egy régebbi poszt kapcsán megjegyezte, hogy a városi forgalom kb. fele a gyerkőcök szülők általi ide-oda fuvarozgatása miatt generálódik -, ami nem csak azoknak jó, aki nem ülnek autóba (kevesebbet kell tankolni), hanem azoknak is, akik viszont igen, mert élvezik a pozitív externális hatást.

Másrészt viszont nem jó, mert a szülőknek "meg kell oldaniuk" ezt a hetet. Szabadságot vesznek ki, otthon maradnak (nem nő a GDP), becipelik a gyereket (gyerekeket) a munkahelyre (munkatermelékenység csökken), vagy mozgósítják a nagyit, ami látszólag költségmentes, de nyilván végigstresszelik a napot, hogy mi van otthon a gyerekkel és a nagyival (ki borítja ki jobban a másikat), úgyhogy a munkatermelékenység megint csak csökken.

Nem tudom, hogy egy teljeskörű közgazdasági elemzés mit hozna ki, vajon megéri-e nekünk (társadalmilag) ez a szünetesdi? Hatékony-e?

Persze a hatékonyság nem minden. De fontos. Viszont találtam egy zseniális című anyagot: Surviving the school holidays. Ajánlom sok szeretettel!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr432415715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.bia · http://legyeneszed.blog.hu/ 2010.11.02. 23:33:36

Ne vállaljunk gyereket. Nincs probléma. Haljunk ki.:D

mig8 (törölt) 2010.11.03. 00:31:36

Állítólag jó a gyereknek. És ez az, ami fontos.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.11.03. 12:41:02

A gyereknek jó! :) Ugyan mi is kibírtuk őszi szünet nélkül...

Elolvastam a túlélőkalauzt. Ezeknek MINDENRŐL az jut eszükbe, hogy építs vulkánt????? Bakker, most már tényleg én is fogok otthon csinálni, látom, enélkül nem élet az élet... ;)))

díva naíva 2010.11.03. 16:46:32

tényleg nem egyszerű megszervezni a szünetes gyerekelhelyezést, de mindennek megvan az előnye, délután nincs lecke ellenőrzés és reggel valóban nincs forgalom :))
süti beállítások módosítása