Keresletösztönzés

2010.10.12. 15:47

Nagy igazság van abban, amit Krugman mond. Paul Krugman az amerikai kormányzatot kritizálja, mondván, az Obama-adminisztráció többet beszél a (keynesiánus) keresletösztönzésről, mint amennyit tesz érte. Krugman szerint a kormányzat lényegében propagandatevékenységet folytat (blöfföl, ha úgy tetszik), mert miközben vizet prédikál (keresletélénkítést kormányzati eszközökkel), bort iszik (csökken az állami foglalkoztatottak száma és az állami vásárlások is alig nőttek), ráadásul még ha a szövetségi állam kicsit többet is költött erre vagy arra, az állami és az önkormányzati szint kiadáscsökkentő lépései összállami szinten jól keresztbetettek.

...the big government expansion everyone talks about never happened... - írja Krugman a New York Times-ban, a Hey, Small Spender című cikkében.

A napi.hu összefoglalója így fogalmaz:

Krugman szerint, ha arra a következtetésre jutunk, hogy az Obama-adminisztráció elmúlt két éve azt bizonyítaná, a gazdaságélénkítés sikertelen volt, akkor abból nem azt a következtetést kell levonni, hogy a keynesiánus megközelítés (tehát a növekedés állami kiadásokon keresztüli beindítása) rossz volt, mivel ezzel az Obama-kormány soha nem is próbálkozott.

Nem tudom, hogy a keynesi recept működik-e manapság vagy sem, és azt sem, hogy az állami keresletösztönzés (goverment spending) vajon a legjobb-e, amit az állam tehet, hogy segítse a válságból való kilábalást, vagy van nála szebb, jobb és hatásosabb a tarsolyban. Egyet biztosan tudok: mielőtt bármiről ítéletet mondunk, hogy hogyan hatott, előtte tisztázni kell, hogy megtörtént-e! Ebben nagyon igaza van Krugmannek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr982365803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása