Simor András

2010.10.11. 10:46

Lett az év jegybankára.

Az Emerging Markets a Euromoney Institutional Investor Plc kiadványa, a pénzügyi döntéshozók egyik legfontosabb szaklapja. Az újság évről évre közgazdászok, elemzők, bankárok véleményét összesítve dönt a világ legjobb jegybankelnökeiről. A szakértők 2010-ben Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét találták a legjobbnak az ún. „felzárkózó európai” régióban.

De jó! A kérdés már csak az, hogy ez a díjat valóban azzal érdemelte-e ki, amit beletett a kalapba szakmailag, vagy esetleg azért ítélték neki, amit emberileg? Ugye jól emlékszem, hogy ő az, aki kissé zokon vette jegybankelnöki fizetésének csökkentését (2 milliós bérplafon) és panaszkodik is úton-útfélen, hogy milyen csúnyaság történt vele?

Szegény-szegény Simor András... Remélem ez a díj (részben) kárpótolja őt, mert nagyon úgy tűnik, hogy a fizu az "alacsony" marad, nem engednek Orbánék...:

Jean-Claude Trichet európai központi banki elnöknek is megerősítette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány fenntartja álláspontját az MNB-elnök javadalmazásáról.

A nemzetgazdasági tárca már előző nap közölte: a miniszter megtette észrevételeit az Európai Bizottság pénzügyi és gazdasági főigazgatójának levelére is, szintén megerősítve, hogy a kormány "a takarékosság, az államháztartási egyensúly, de pusztán az emberi tisztesség elve miatt is fontosnak tartja, hogy a közszféra vezetőinek és tisztségviselőinek, így a Magyar Nemzeti Bank elnökének havi díjazása kétmillió forintnál ne legyen több".

Jaj ez a díj, ez olyan magas labda volt, nem hagyhattam poszt nélkül! És mielőtt kapnék ezt-azt (szakmailag), szeretném leszögezni, hogy fontos értéknek tartom a jegybanki függetlenséget, ám a jegybankelnök fizetését nem úgy tartom számon, mint annak legfontosabb elemét. Sőt. Huszadrangú, vagy még az sem.

 

Szerző: kozgaztanar

7 komment

Címkék: mnb simor

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr432362279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilCapitano 2010.10.11. 12:02:04

így van, egyébként sem abból a havi 2 millióból él a jegybank elnöke sem...

mig8 (törölt) 2010.10.11. 12:36:22

Szerintem ha a kormánynak van egy kis politikai érzéke, akkor díjjazná őt azért, mert ő lett az év bankára. De a fizu ügyében maradna az eredeti álláspontja.

vagyok, aki vagyok... 2010.10.11. 12:55:49

egy újabb gonosz nemzetközi összeesküvés...
amúgy meg. tudom, hogy sokakat irrátál a 2m. de. a bankvilágban eléggé el vannak szállva a fizetések, erről nem a jegybankelnök tehet. az viszont mindenképpen ciki, ha kevesebbet keres, mint valamelyik kereskedelmi bankos akárkicsoda... szerintem.

MakkosMaria 2010.10.11. 16:50:37

-szarkazmus bekapcs-
Ez nyilvan a New York - Tel Aviv - Budapest uzleti es bankar tengely kepviseloinek uzenete a nemzeti fuggetlenseg kormanyanak iranyaba.
-szarkazmus kikapcs-

kozgaztanar 2010.10.12. 09:08:08

@vagyok, aki vagyok...: nem hiszem, hogy magasabbnak kéne lennie vö az amerikai elnök sem keres többet, mint Bill Gates.
Ez nem erről kéne hogy szóljon. Mármint a fizuról. Hanem a köz szolgálatáról, amivel hírnév és megbecsülés jár. Számomra itt Bajnai a mérvadó, aki bevállalta fizu nélkül, tekintettel a helyzetre (és a néphangulatra - és mindegy, hogy a néphangulat reális, vagy sem). Simor meg szembemegy vele. Politikai balfék.

@MakkosMaria: hiába szarkázol, az ilyen (meg egyéb) díjakat sosem csak szakmai alapon osztják! BEnne van ebben a politikai kiállás Simor mellett (vagyis a jegybanki autonómia mellett), mint ahogy ezt megtette az EU, meg az ECB, meg minden szakmai szervezet mostanában.

Szakmai alapon amúgy baromira nem jár neki (meg az MNB-nek), mert ha szakmailag a helyükön lettek volna az elmúlt években, akkor nem lenne CHF-adósságválság Magyarországon. Jó munkát végeztek? Ugyan már!

vagyok, aki vagyok... 2010.10.12. 09:56:42

@kozgaztanar: igazad van a fizetés kontra közszolgálat ügyben. de ez a fajta eljárás szerintem inkorrekt (különösen ha tekintetbe vesszük a nyilvánvaló politikai ellenszenvet a felek között). az más kérdés, hogy Simor tényleg egy politikai balfék és nem egy példamutató közszolga. Kéne valami egyensúly abban a tekintetben, hogy a köz szolgálata tényleg valamiféle dicsőség legyen, ne pedig pénzkereseti forrás. Ha azonban a fizetések egy bizonyos szint alatt maradnak, akkor csak azok fogják bevállalni a köz szolgálatát, akik már megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek. ez pedig nem mindig áll egyenes arányban a szakmai hozzáértéssel és az emberi tisztességgel (és itt már tényleg nem Simorra gondolok...)

MakkosMaria 2010.10.12. 17:00:59

Na epp azert amit irsz, miszerint az illeto szakmai tevekenysege nem feddhetetlen, valamint erre meg politikai balfek is, az adomanyozo csoportosulast sem lehet komolyan venni, sem szakmai, sem moralis vonalon...
süti beállítások módosítása