Az on-line tartalom és a CSR

2010.09.02. 10:59

Írok egy gyors bosszankodós posztot. Okés? Naná!
Nem feltétlenül tudja mindenki, hogy mi az a CSR, ezért gyorsan elmondom - meg belinkelem.

A CSR nem más, mint a Corporate Social Responsibility, vagyis a vállalati társadalmi felelősségvállalás rövidítése. A közgazdaságtan ugye azt mondja, hogy a vállalat profitmaximalizásó (a pénz az úr), ez viszont elég gáz néha - mármint hogy csak a profit számít -, úgyhogy sok kedves és okos ember kitalálta, hogy ne legyen így (ettől még persze így van), és a cégeket ösztönözzük már arra, hogy tegyenek azért a közösségért, amelyben működnek. Adakozzanak, jótékonykodjanak, támogassanak. Tegyenek jót, hogy jótett helyébe jót várhassanak (jó nagy profitot - most gonosz vagyok, ez egy ilyen nap).

Számos vállalat van, ahol aktív CSR tevékenység folyik. Szerintem mondjuk az a legjobb CSR, ha jól megfizetik a dolgozókat, időben hazaengedik a őket, nem sunnyogják el a túlórákat, meg a szabadságolást, nyitottak a rugalmas munkaidőre, van lehetőség munkahelyi étkezésre, van munkahelyi gyermekmegőrzés, sportolási lehetőségek, nem húzzák le az ügyfeleket, időben fizetnek a partnereknek, stb., de vannak olyanok, akik szerint jobb mindenkit gátlástalanul/gátlásosan kihasználni (lásd profitmotívum), és közben a média felé villantani egy gyermekétkeztetés-támogatást. A gyermekétkeztetés-támogatást persze én is lájkolom, csak jobb lenne a fentiek mellett és nem helyett... ja, hogy az már nem kapitalizmus, hanem szocializmus? Bocsika!

Ezt találtam egy külföldi-hazai bank weboldalán:

Magyarországon a pénzügyi jártasság és az általános pénzügyi ismeretek terén végzett kutatások kimutatták, hogy a legtöbben idegenkednek a pénzügyektől. Ennek hátterében egyrészt a pénzügyi nyelvezet, másrészt a pénzügyi fogalmak hiányos ismerete áll.
A magyar lakosság nagy része nem tartja elegendőnek a pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról rendelkezésükre álló információt.

Ezt a problémát felismerve határozta el 2007 őszén az RTL Klub egy hiánypótló műsor létrehozását, amelyet a ... örömmel támogatott. A műsor céljai egybevágnak a Raiffeisen Bank célkitűzéseivel: egyszerűen, érthetően beszélni a pénzügyekről, pénzügyi szolgáltatóként felelősséget vállalni és aktívan tenni a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítéséért. (a "..." a szerkesztő műve, vagyis az enyém)

A Pénzügyekről Tömören című sorozat célja, hogy a nézők megbízható tájékoztatást kapjanak a pénzügyek terén, a szükséges alapfogalmakat jobban megismerhessék és a tágabb háttérismeretek birtokában tudatos és helyes döntéseket hozhassanak. 

2008-ban Tömör professzor előadásai az alábbi témákkal folytatódnak az RTL Klubon:

Mit kell nézni a hitelszerződésben?
Mi az a THM?
Jelzáloghitelek
Milyen törlesztési módot válasszunk?
árfolyamkockázat
Adóslista
Internet bankolás
Hitelkártya
Fizetés kártyával
Befektetések
Hosszú távú rendszeres megtakarítások
Befektetési alapok
Biztosítások

Tömör professzor előadásai megtekinthetőek az RTL Klub honlapján:

http://www.rtlklub.hu/musorok/tomor

 Namost az van, hogy az on-line tartalom az olyan, hogy nagyon kell vele vigyázni, mert visszafelé is elsülhet. Beszédes, hogy a felület egy 2008-ban futó televíziós tartalomra hivatkozik. 2010-ben. Arról nem is beszélve, hogy a hivatkozott link nem mutat sehová (hiszen már nincs műsoron a sorozat), a tartalmak nem kerültek fel, nehogy már az érdeklődő web-es közönség bővíteni tudja pénzügyi ismereteit.

Elmondom, hogy szerintem hogy volt: a fenti bank vélelmezhetően valamit elrontott, amiért a GVH, vagy a PSZÁF kicsit morcos lett és azt mondta, hogy vagy büntit fizettek, vagy mondjuk valami általános tájékoztató izével is megoldhatjuk. A bank az izét választotta, mert az még reklám is, hiszen ott az embléma (meg a műsoridő), ja meg majd beírjuk a CSR-tevékenységek közé is. (Alternatív verzió: a tévécsatornával volt valami biznisz, ja, meg majd beírjuk a CSR-tevékenységek közé is.) Mondtam már, hogy ma gonosz vagyok?

Három megjegyzés a végére: 1) a mai helyzet (lakossági devizahitelállomány és annak következményei) azt mutatja, hogy a műsor nem érte el célját - nem is érhette, mert nem a 60 másodperces (reklámidőben vetített) rajzfilm nem a megfelelő eszköz a pénzügyi kultúra/tudás növeléséhez, 2) talán jobb lett volna, ha a bank maga informálta volna sokkal jobban meglévő és potenciális ügyfeleit (mondjuk ehhez képzettebb alkalmazottak kellenek, akik nem abban érdekeltek, hogy minél rövidebb idő alatt minél több hitelügyletet hozzanak tető alá, vagyis a vállalati belső sztenderdeknek kellene változniuk), 3) az árfolyamkockázat a listában vajon direkt kezdődik kisbetűvel?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr802266299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.bia · http://legyeneszed.blog.hu/ 2010.09.02. 22:48:52

Itt, Zalában volt nem is olyan régen egy felmérés a középiskolások körében, hogy mennyi információval rendelkezünk a pénzügyekről. Hát, lehangoló volt. Állítólag ezzel a szemüveges manóval is minket akartak megfogni, de hát könyörgöm, mai gyerek reklám alatt elkapcsol, mit nekünk fogyasztói társadalom!:)

Ja, ha találsz olyan munkahelyet, ahol a fent említett feltételek mind működnek, igazán szólhatnál, szeretnék előre tervezni!:D (Gyermekmegőrző?? Manapság még van ilyen?)

A három megjegyzéshez pedig, ha adsz laikus véleményemre, igen, igen, igen.:)

MakkosMaria 2010.09.02. 23:14:48

Kicsit (?) altalanositva a feldobott temat, a kozgazdasagtan filozofikusab megiteleserol folyik polemia itt is:
"It is unfortunate that today’s economists have conveniently forgotten that economics is a dimension of ethics as envisioned by Adam Smith (see his Theory of Moral Sentiments) as well as John Maynard Keynes who said: “It needs no proof that neither economic activities nor any other class of human activities can rightly be made independent of moral laws.”
www.ft.com/cms/s/0/32c10a50-a8c3-11df-86dd-00144feabdc0.html
Szerintem ez azert kotodik a posztodhoz, mert ha a kozgazdasagtan szerepenek a meghatarozasaban is nagy mervu elteresek lehetsegesek, annak szinte direkt kovetkezmenye, hogy a vallatok szerepenek/celjanak definialasaban is igen eltero gondolatrendszerek merulhetnek fel.

mig8 (törölt) 2010.09.03. 17:45:59

ČSR = Cseh Államvasutak, csak persze a kalap nem mindig látszik :-)

A viccet félretéve ha már a Raiffeisen támogat, akkor támogassa az iskolákat, hogy akár osztályfőnöki óra keretében pénzügyi ismereteket oktassanak.

Egyébként a sorozat nekem tetszett, szimpatikusak voltak a karakterek. Kicsit feljavítva talán ma is megállná a helyét.

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.09.05. 19:40:52

Többször fölajánlottam a gyermekem iskoláiban, hogy az osztályfőnöki óra keretében tartanék nekik pénzügyi alapfogalmak előadást a következő témákról: Mi a pénz fogalma, mi a folyószámla, mi a betét, mi a különbség a bankkártya és hitálkártya között? Mit jelent az, hogy hitel és az nekünk mennyibe is kerül?
Miért lesz valakinek attól pénzze, hogy bedugja az automatába azt a kis plasztik kártyát?
Hihetetlen de az osztályfőnök és a szülők is leszavazták, mert szerintük a 10-14 éves gyerekeknek még nem kell ilyen dolgokról mesélni.

kozgaztanar 2010.09.06. 11:02:38

@barracud4: ja, nem is, hiszen ők még hisznek a Télapóban...

Esterházy Péter írta egy novellában a kilencvenes évek legelején, hogy ne várjunk csodát attól, hogy kivonulnak az oroszok, mert a hülyeség marad. Azt nem viszik magukkal.
Igaza volt.

aJeti 2010.09.06. 17:28:07

@barracud4: most(három év kb.) szervezünk szupersulit. ide jöhetsz. de szigorú öltözetben, sok a kamasz :))

aJeti 2010.09.06. 17:28:47

@kozgaztanar: mi van?! mi van a télapóval?! nemá :D

kozgaztanar 2010.09.07. 09:51:11

@aJeti: ja, nem mondtam semmit!! :))
süti beállítások módosítása