Elkezdődött

2010.09.01. 10:54

A tanév. Nem, nekem még nem, a hallgatók ilyenkor még mindenféle gólyatáborban próbálják elhinni, hogy egy felsőoktatási intézmény polgárai lettek. (Persze csak próbálják. Igazán rájönni majd csak a vizsgaidőszakban fognak...) Az oviban viszont ma volt az első nap - egy hosszabb nyári szünet után. Jól ment. A vártnál kisebb forgalom mellett gyorsan beértünk, lezavartuk az év eleji kötelezettségeket (cipős- és ruhásszekrény választás) és indult a napi rutin (átöltözés, fogmosás, elbúcsúzás). Délután találkozunk.

Közgazdászként mindig is vallottam, hogy fontos az előrelátó megfontolás, a fürkészéses, ha tetszik, a stratégiai tervezés. Ennek jegyében az elmúlt két órában általános iskolák honlapjait böngésztem, fórumok hozzászólásait olvasgattam, linkek tucatját nyitottam meg, miközben Párom nyugtatgattam, hogy ne aggódjon, megfelelő általános iskolát fogunk találni a gyereknek, minden rendben lesz, szépen megtanul majd mindent, okos lesz (már most is az), kedves, szép és vidám, meg főleg boldog.

Stresszes dolog szülőnek lenni, de nem cserélném el semmiért sem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr502263926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.09.01. 11:21:10

Én sem cserélnék most senkivel, annak ellenére, hogy nyelem egész nap a könnyeimet, annyira megható volt útjára engedni Őt...
Kiscsaj tavaly is járt már oviba, nem? Akkor hogyhogy megint szekrényválasztás, meg ilyenek?

kozgaztanar 2010.09.01. 11:23:52

@Enchantée: minden évben új szekrény van :)
meg új fű az udvaron :)))

MakkosMaria 2010.09.01. 18:33:37

Nna, en mar tanitok ezen a heten, a kolkok is jarnak oviba/isibe. Csak az idosebb nem akart a 'napkoziben' maradni az elso nap, utana meg mar nem akarta, hogy koran elhozzuk. Igy most tovabb kell dolgoznom :( vagy :) - nem is tudom.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.09.01. 20:31:43

Mi már másodikos gimisek vagyunk, reggel öltöny-nyakkendőben feszítettünk,és komolyak vagyunk meg okosak rettenetesen.

mig8 (törölt) 2010.09.01. 21:02:58

Azt nem értem, hogy hogyan választotok ti általános iskolát? Van egy területileg illetékes, ahová biztos hogy felveszik. Ha nem tetszik, akkor máshová vinni kissé problematikus.

kozgaztanar 2010.09.02. 10:02:24

@MakkosMaria: after school club, mi? :)

@hzizi: akkor ő már egyedül megy reggelente - gondolom :)

@mig8: nos, ez nem ilyen egyszerű. a körzetesbe felveszik, de máshová is felveszik, mert vannak nem körzetes általános iskolák (osztályok), ahová felvételivel be lehet kerülni, a rengeteg alapítványi és magániskoláról nem is beszélve.

Yvettebabacool 2010.09.02. 18:48:31

"Stresszes dolog szülőnek lenni, de nem cserélném el semmiért sem."

belecsaptam en is a lecsoba, utanam a vizozon, bar az iskolaig meg van vagy 6 es fel ev hatra:D

mig8 (törölt) 2010.09.02. 20:17:38

@kozgaztanar:

A körzetest ismerem. Ahol gyerekként éltem, ott csak ilyen volt. Ezek a nem körzetes iskolák gondolom, hogy azóta létesültek, nem? És milyen sűrűséggel lehet ezeket megtalálni?

Az alapítványi iskolákról hallottam hideget-meleget. Igazából nem tudok róluk túl sokat. Magániskolát meg csak elvétve találni ebben az országban - és még akkor se biztos hogy jó.

Biztos ismered az alternatív közgazdasági középiskolát a 3. ker-ben. Egy ismerősöm járt oda nem sokkal az után, hogy létrejött. Akkoriban még kitűnő suli volt, de ma már ő sem járatná oda a gyerekét.

.bia · http://legyeneszed.blog.hu/ 2010.09.02. 22:42:47

Nehogy körzetibe vigyétek.. Nálunk vidéken is már annyi a "szakosztály", mint a nyű.. Ének-zene, mozgásművészet, rajz, etcetera. És a felvételi sem egy nagy dolog.:) Biztos már megvan, mi érdekli..:D

MakkosMaria 2010.09.02. 23:19:49

tenyleg, ketnyelvu iskola (amolyan valodi ket nyelvu, ahova egy kolok akkor is jarhat, ha pl. magyarul nem vagy alig tud) letezik? melyek lennenek azok?

kozgaztanar 2010.09.03. 09:02:55

@Yvettebabacool: boldog békeidők! :)

@mig8: én falun nőttem fel, ott egy ált isi volt egy osztállyal. itt meg:
budapestialtisk.lap.hu/

ha bele nézel, akkor elég jó valószínűséggel ki tudod szedni azokat, ahová felvételivel, vagy egyéb úton be lehet bárhonnan kerülni

@.bia: jelen állás szerint tengerbiológus akar lenni és vulkánkutató - de gondolom ez még változhat. Azért nem vetném el a körzetest sem (eléggé körzet függő, hogy milyen a körzetes :), a miénk pl. angolban és informatikában nyomul.

@MakkosMaria: hát igen, ez egy komoly dilemma... mehet a gyerek vegytiszta angol nyelvűbe (britannica, amerikai iskola), de akkor nincs magyaróra, meg töri, meg ilyenek, és hogy a túróba teszi le a különbözeti vizsgákat, hogy meglegyen a magyar sztenderd is, amit a normál magyar gimnázium kérni fog? (dupla terhelés?!)
vagy mehet kéttannyelvűbe pl. II ker Szabó Lőric, Szabó Magda, XIV. ker. Városligeti Ált., stb, vagy viheted olyan helyre, ahol elsőtől emelt szintű angolt adnak + délutáni angol nyelvű foglalkozásokat tartanak nekik.
Van egy ism. japán család, ők angol ovi után a Britannicába vitték a lányukat, van egy ism. liverpooli angol család, onnan a városligetibe járnak a gyerekek.
(a kéttannyelvűs témában fél év múlva expert leszek, majd megírom priviben a tapasztalatokat, lehetőségeket)

.bia · http://legyeneszed.blog.hu/ 2010.09.03. 16:59:27

@kozgaztanar: Igaz, igaz.:) Tengerbiológus én is akartam lenni! Meg régész.:D

mig8 (törölt) 2010.09.03. 17:51:24

@kozgaztanar:

Hát, egy picit szkeptikus vagyok. Amikor én jártam, a körzetes helyett máshová járni csak jó tanári kapcsolatokkal lehetett. Gyanítom, hogy egy adott körzetes helyett egy másik körzetesbe vinni ma is főleg csak így megy. Persze vannak az alapítványiak és a magánsulik, amik biztos nem így működnek...

De kíváncsian várom a tapasztalataidat, majd írd meg, hogy sikerült-e és hogyan ment!

MakkosMaria 2010.09.03. 19:18:42

@kozgaztanar: koszi, a tema remelhetoleg aktualissa valik :)
süti beállítások módosítása