5 money mistakes moms make

2010.08.19. 08:41

Ezt egyszerűen nem tudom kihagyni, annyira cuki kis cikk. Reggeli kávézgatás közben botlottam bele. Lám-lám, van az úgy hogy a gyöngyszem a porban hever... csak le kell hajolni érte! (Izé, nem lehajolni, kattintani!)

Az öt hiba közül nekem ez a kedvencem:

2 "MY HUSBAND TAKES CARE OF OUR MONEY..."

It is time for women to get involved in paying bills, saving money and investing money -- or at the very least sit down with your husband once a month and know your financial situation.  Monique Honaman, author of The High Road Has Less Traffic, says that many women have no idea about their personal financial situation, leaving them vulnerable if something should happen to their spouse.
"Should they find themselves going through a divorce, they need to know this information in order to make some wise decisions for the good of their kids. And, it's not just relevant to divorcing couples," she says, referring to a woman whose husband died of a heart attack at age 41. "She was absolutely clueless as to their financial situation, life insurance, bills, etc. As a mom, she didn't need this stress at this time. She needed to be worrying about her kids, not figuring out the finances."

És az van, drága Olvasó, hogy ez nem vicc, ezt nem lehet elintézni egy legyintéssel, ezt kérem véresen komolyan kell venni! (És nem, ez most nem irónia.) A háztartásban (családban) IS! nagyon súlyos következményei lehetnek az olyan információs aszimmetriának, amelyben az egyik fél mindent tud a pénzügyekről, a másik meg semmit. (Értsd: sokat-keveset.)

Az információs aszimmetria a piaci (és a családi) hatékonyság szempontjából nem jó dolog. Sem magyarul, sem angolul.

A blogon korábban érintettem már a témát itt és itt...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr172232345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.08.19. 20:30:18

Nos, nekem erről kétféle dolog jutott eszembe: Az egyik, az a történet, amikor szívbéli barátnőm, -aki házassága idején minden garast a fogához vert, és olyan szoros beosztással kezelte a családi kasszát, hogy sikított a forint a kezében, annyira szorította- amikor elvált a férjétől, és összejött egy másik fickóval, azonnal nagystílű, nem számolgatós, a pénzt lazán, sőt funkcionálisan kezelő fehérszeméllyé vált. (t.i: a pénz funkciója az, hogy el kell költeni) Amikor rákérdeztünk, hogy ez hogy lehet, csak annyit mondott; a családban mindig kell valaki, aki beosztással kezeli a pénzt. Most nem nekem kell valakinek lenni!:)

A másik dolog meg ami eszembe jutott, hogy régen ( értsd: két háború között) Magyarországon is voltak olyan éttermek, de Európa nyugati felén bizonyos színvonaltól fölfelé, manapság is vannak olyan éttermek, ahol kétféle étlap van. Egy az uraknak, egy pedig a velük lévő hölgyeknek.
A kettő különbsége az, hogy a női étlapban nincsenek feltüntetve az árak.
Mert mi dolga egy hölgynek azzal, hogy mi mibe kerül?
Én lájkolom/nám ezt a világot!:)

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.08.19. 20:37:13

Ja és ami az információs asszimetriát illeti, magam is találkoztam olyan özveggyel, akinek az elhunyt házastársa tartotta kézben a pénzügyeket. Ügyvédhez fordult, mert nem ismerte ki magát a hagyatékban, és olyan példás nyilvántartást hozott magával, hogy kis magyarázat után mindent megértett, hogy melyik dossziéban mit lát, mi micsoda, hol mennyi pénzük van, miben vannak elhelyezve, hova kell fordulni, mi nincs kifizetve, és honnan jön leghamarabb bevétel, melyik biztosító mit kell, hogy kifizessen neki, melyik részvény hol van, ki kezeli, és most mit ér.
Tehát ha már nem osztjuk meg házastársunkkal a pénzügyek kezelésének terhét, akkor legalább pontos és naprakész nyilvántartást vezessünk.

mig8 (törölt) 2010.08.19. 23:52:15

Egy másik szempont: ha a házastársunk nem foglalkozik a pénzügyekkel, akkor nem fogja tudni felmérni az árak "nagyságát", azaz, hogy mi drága és minek a megvételén kell elgondolkodni.

Kicsit személyesebben. Ha a számlákat én kezelem, főleg én megyek el boltba és piacra élelmiszerért, akkor hogy magyarázzam el a páromnak, hogy fogjuk vissza a költéseinket? Hisz nem lesz tisztában sem az árakkal, sem a pénz értékével, sem a családunk anyagi helyzetével!

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.08.20. 14:06:42

Több olyan hölgyismerősöm is van, akik nem foglalkoztak a pénzügyekkel vagy lustaságból vagy a férjük így tartotta sakkban (elnyomott sorban) őket. Válás vagy haláleset után komoly gondot jelentet nekik a pénz kezelése , a napi megélhetés biztosítása a maga és a gyerekek számára. Számomra ez bizonyos funkcionális analfabétizmus!

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.08.20. 14:12:32

Sőt olyat is ismertem ahol a férfi és a nő egy szakmában dolgozott, de a nő tehetségesebb volt, a férfi meg nyomulósabb. Az első gyereknél a férj meggyőzte a lelkileg meggyengült feleségét, hogy hagyjon fel a szakmájával, mert neki úgysem megy olyan jól. Majd ő eltartja. Odáig fajultak a dolgok, hogy a csaj csak háztartást vezetett , gyereket és kutyát sétáltathatott 10 éven át. A férfi ment bevásárolni ( a csaj az árakat sem tudta), fizette a csekkeket és vett ruhákat a család minden tagjának. Márkás ruhákat vett ugyan, de mindenkinek fiús farmert és egyszerű pólót kellett hordania. - Drágám ne vegyél fel ékszert, ne fesd ki magad, mert tudod, neked ugysem áll jól! - mondogatta férj. Persze ez NEM CSAK a pasi hiábja volt, a nő hagyta magát lenyomni ebbe a kiszolgáltatott helyzetbe. Egyébként válás lett a vége , majd a nő megtalálta élete szerelmét és saját lábra állt!
süti beállítások módosítása