Fixáció

2010.08.06. 12:02

Volt már szó a blogon a szabályozásról, itt is és itt is. Most megint lesz.
Az apropót az adja, hogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) törvényjavaslatot készített elő és azért lobbizik, hogy e javaslatból törvény is legyen, amely rögzítené a könyvek árát, írja a hvg.hu. Ja, persze nem úgy, hogy azt egy állami hatóság állapítsa meg, hanem úgy, hogy a kiadó/importőr által megállapított ártól a forgalmazó (legalábbis egy ideig) nem térhessen el. Fix ár, verstehen?

Sok minden eszembe jut ezzel kapcsolatban. Főleg az, hogy lám-lám, a szabályozás érdekcsoport elmélete megint igaznak bizonyult, hiszen a szabályozást nem a fogyasztók, hanem maguk a szabályozandó szektorban tevékenykedő termelők kezdeményezik, és a szabályozás e módjának eredménye nyilván nem a fogyasztók, hanem a termelők jólétének növekedése lenne - jövedelemátcsoportosítás fogyasztó-termelő viszonylatban, valamint az ágazati szereplők között a kis méretű cégek javára.

Az meg milyen érdekes, hogy amikor rákerestem a témára - mert persze a vg.hu a teljes cikket a fizetős tartalomba tette -, akkor minő véletlen, belebotlottam abba a cikkbe, miszerint a GVH nem akar fixáras könyveket. El is olvastam. Egyet is értek a hivatallal. Amtől viszont tátva maradt a szám, az az, hogy a jelzett cikk 2008-as!! Vagyis az MKKE már nem először próbálkozik az árak rögzítését lehetővé tevő szabályozás elfogadtatásával. 2008-ban nem jártak sikerrel, ki tudja, talán majd most... 2008 óta sok minden változott. A GVH és a közgazdaságtan álláspontja az ügyben változatlan:

A GVH szerint a szabad árak rendszere teszi lehetővé az árak csökkentését. Az így kialakuló verseny részben hatékonyságra ösztönöz, részben - a fogyasztók árérzékenységétől függően - növelheti az eladott példányszámot is. Az ármegkötés következtében azok a forgalmazók, akik képesek lennének a hatékonyság növelésével árcsökkentésre és így piaci részesedésük növelésére, ezt a hatékony működésből származó előnyt nem tudnák kihasználni. A hatékonyság növekedésének alacsonyabb könyvárakat jelentő előnyét a fogyasztók sem használhatnák ki.
 

A teljes GVH-s elemzés itt olvasható.

És itt egy PM-es jelentés 2004-ből (rémlik még, hogy ki volt 2004-ben a pénzügyminiszter Magyarországon?), amely az 1990-es ártörvény minisztériumi felülvizsgálatáról számol be.

Az MTA KTI Verseny és szabályozás című kiadványsorozata is hasznos olvasnivaló, több, az egyes kötetekben megjelent cikk közgazdaságtani mesterképzésben "kötelező" olvasmány.

Tudom, tudom, Shakira rulez overall... Küldöm mindenkinek, aki szereti!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr262203286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irkafirka 2010.08.06. 13:11:25

olcsó könyveket szeretnék, tessék mondani, olyant is lehet törvényben szabályozni?! :-)

mig8 (törölt) 2010.08.06. 20:54:58

A könyvpiacnak számos problémája van, ezt szinte testközelből érzékelem, de biztos, hogy nem az, amiről az MKKE beszél.

Egy rokonom könyvkiadással foglalkozik, amit most leírok, azt tőle tudom. A könyvpiac szereplői: kiadók, írók, nyomdák, terjesztők (értékesítők). (A nyomdák része tiszta, velük nincs baj.) Viszont jelenleg a piacot a terjesztők szabják meg: olcsó és könnyen eladható könyveket akarnak, azaz ponyvairodalom, szakácskönyvek, sztárokkal foglalkozó könyvek, esetleg fényképalbumok. Minden más másodlagos, azaz a kiadónak fizetnie kell azért, hogy a fenti profiltól eltérő könyveit egyáltalán kitegyék a polcokra és elfogadható időtávra. A fizetéssel rendszeresen csúsznak, emiatt a kiadók az íróknak se tudnak rendesen fizetni. Azaz az írók bele vannak kényszerítve abba, hogy rengeteg igénytelen művet alkossanak.

tehát a piac szabályozásért kiállt. De nem az ár fixálása az elsődleges probléma.

kozgaztanar 2010.08.07. 10:56:42

@mig8: a bulvár nyereségéből lehet a nem-bulvárt (rész)finanszírozni, ahogy a kereskedelmi média is leadja a százalékot, amiből a hazai filmgyártás (rész)finanszírozva van. Az már más kérdés, hogy ki dönti el, hogy milyen "színvonalas" hazai produkcióba menjen a pénz. Szóval a nem ponyvát nem a piacról kell finanszírozni. Alapítványi támogatás, közösségi finanszírozás, céges - a filmtörvény mintájára ösztönözni a céges hozzájárulásokat, stb. Ezek mind piacbarát megoldások. Megszivatni a piac jól működő részét egy árrögzítéssel, na az nem piacbarát.

mig8 (törölt) 2010.08.07. 20:02:21

@kozgaztanar:

Azt értem, hogy vhogy meg kell finanszírozni a minőségit kezdetben. Azt azonban nem hiszem, hogy attól még, hogy nem bulvár, nem hozhat nyereséget is.

Egyébként épp azt mondta, hogy szükség van szabályozásra, de nem az MKKE javasoltra (árrőgzítésre). Lehetne az általad javasoltakon kívül is, bár nem tudom, hogy a könyvforgalmazókra milyen törvények vonatkoznak.
süti beállítások módosítása