2014

2010.08.01. 16:56

Annyi minden történt a héten: volt ez az IMF-es "balhé", amit számos kommentár követett - hazai és külföldi egyaránt, a forint esett, majd visszajött, kilátásba helyezték leminősítésünket (mármint szuverén magyar államadósság besorolását), aztán meg túljegyezték a magyar államkötvényeket, különös tekintettel a hosszú lejáratúakat, itt a Széchenyi Kártya 2.0, az Alstrom-kocsik nem kapták meg az engedélyt, a görögök meg most éppen tankolni nem tudnak...

De inkább arról írok, aminek közgazdasági platform és pártállás semlegesen lehet örülni.

2014-től minden megváltozik! 2014 a változás éve! 2014 mindenki életét megváltoztatja!

2014-től jöhetnek az okos fogyasztásmérők!

Az okos mérők lehetővé teszik, hogy a fogyasztók a jelenleginél sokkal pontosabb és gyakoribb információt kapjanak energiafogyasztásuk alakulásáról. Segítségével lehetővé válik, hogy az energia felhasználására vonatkozó adatokat összegyűjtsék, és energia fogyasztó készülékeiket úgy üzemeltessék, hogy azok a legtakarékosabban a legolcsóbb energiát használják fel.

Sok módja van annak, hogyan legyünk környezettudatos fogyasztók. Meg annak is, hogy jövedelmünket hatékonyan költsük el. Persze az a legjobb, ha egyszerre lehetünk hatékony és "zöld" fogyasztók. Látnunk kell, hogy megéri... hiába, a gazdasági szereplő költség-haszon alapon mérlegel.

A cikk szerint megéri. Azt írják, hogy a bevezetés nemzetgazdasági szinten mintegy 100 milliárd forint hasznot hozna.

Namost ha a fogyasztók 110 milliárdot nyernének, a környezeti haszon meghaladná az 50 milliárdot, meg az egyebek (nem írom ide az összes ilyen-olyan megtakarítást, nézzétek meg a cikket), akkor ebből az következik, hogy a bevételi (megtakarítás) oldalon összejön vagy 200 milliárd. Ha ez igaz, akkor mivel profit = bevétel - költség, a bevezetés költsége elérheti a 100 milliárd forintot.

Azt gondolom, hogy nem lesz ez olyan egyszerű... Mármint az okos mérők elterjedése. Kell majd hozzá önerő, meg állami támogatás vagy banki finanszírozás, meg hasonlók. És kb. olyan sebességgel fog haladni (a meglévő mérők cseréje), mint a panelprogram, vagy a nyílászárók cseréje. Van ez a fránya terjedési sebesség. Nem ám csak úgy hipp-hopp! Ettől még a hír jó, csak vigyázzunk, hogy hogyan értjük az új vívmány gazdasági jelentőségét. 

 

Hogy én mit fogok tenni 2014 nyarán? Brasil, Brasil ...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr842191458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.08.02. 10:53:35

Nem értelek, most mi a baj? Végre elkezdtek ezzel is foglalkozni.

Egyébként meg 2014 még nagyon messze van, addig még sokminden történhet :-)

aJeti 2010.08.02. 11:47:12

ugyanmár! csókolom! :D

kozgaztanar 2010.08.02. 14:38:45

@mig8: semmi extra, csak szeretem, ha az ilyen cikkekben megjelenik mindkét oldal: a bevételi és a költség oldal is. Ha nem látom, akkor csúsztatást érzek... Jaj, milyen nagy a haszna az okos mérőnek - igaz, hogy a csere egy vagyonba kerül és a kutyának nem lesz rá pénze, de kit érdekel, fő az optimizmus!
Grrr!

@aJeti: tudom, láttam! :)
süti beállítások módosítása