Félig üres, félig teli

2010.07.13. 13:05

Micsoda nap ez a mai is... Egyrészt tele vagyunk hírekkel: a sláger téma még mindig a devizahitelesek bedőlése (nem, nem a hitelesek dőlnek be, hanem a hitelek) és a foci-vb, de van új a nap alatt (konkrétan elég meleg van a nap alatt), kánikula és hőségriadó, az időjárás meg mindig is érdekelte a népet.

Meg mi még? Hát, például az árak. Az is mindig érdekli a nagyérdeműt, hogy mi van az árakkal. Ez a két dolog tuti. Az időjárás és az árak.

Az árakkal kapcsolatban elég furi a mai nap termése. Reggel kilenckor kiderül, hogy az agrárárak az átlagos ütem (infláció) felett nőttek. Valamint, hogy a 12 havi infláció (júniustól júniusig) 5,3% lett (KSH), ami magasabb a vártnál. Majd két óra múlva már az a vezető hír, hogy a következő hónapokban csökkenhet az infláció mértéke, sőt, egyenesen nagy inflációcsökkenés jöhet.

Cikkek (linkek) a vg.hu-ról és az fn.hu-ról.

Vagyis az újságoknál először elolvasták a KSH gyorsjelentést és gyorsan írtak róla, majd amikor kicsivel később kijöttek a gyorsjelentésre reagáló elemzői nyilatkozatok, akkor azt is gyorsan megírták. Igazából nincs tanulsága a sztorinak, csak azért írtam meg hogy írjak, mert tanulságos premier plánban látni a média működését, másrészt meg elbűvöl, hogy a "rossz hír" (hiszen a 12 havi rosszabb a vártnál) milyen gyorsan a süllyesztőbe kerül, és veszi át a helyét a "jó hír" (csökkenést várnak az elemzők). Persze az újabb cikkekben is szerepel az 5,3%-os adat, de mennyire más tálalásban! Aki később nyitotta ki az on-line újságokat, az mára megspórolt magának egy rossz hírt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr22148916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aJeti 2010.07.13. 14:21:45

vagy aki nem nyitotta ki, csak elolvasta ezt itt fölül. bár ebben az olvasatban nem egyértelmű a rossz hír spórolás. :)
krk?

kozgaztanar 2010.07.13. 14:23:33

@aJeti: nem, végül Rab. de majd csak augusztusban.
dokid? :)

mig8 (törölt) 2010.07.14. 13:21:44

A legtöbb újság ha gazdasági hírekről van szó, csak átvesz vhonnan egy hírt. Mindig azt, ami van.

Azért a gazdasági lapoktól többet vártam volna...
süti beállítások módosítása