Nem konkrétan, hanem általában. Lehet bármilyen, hangsúlyozom bármilyen... /Jó időnként  outsider pozícióba helyezkedni, nem? Durkheim szerint a tudós vizsgálódása ilyen, pláne, hogy a vizsgált társadalmi tények tőle függetlenek - hehe .../ Szóval lehet bármilyen a gazdaságpolitika, de lássam az összhangot a gazdaságfilozófiával. (Vagy legalább keressem.) Amit meg tudnom kell (ha máshonnan nem) a kormányzó politikai erő politikai filozófiájából és/vagy ideológiájából. Legyen meg a gondolat és a tett egysége. A szó nem érdekes annyira ez esetben, mert egyrészt elszáll (mint tudjuk), másrészt pedig az főleg a porhintést szolgálja (porpaganda), amióta a kommunikáció ekkora teret kapott (lássuk be ez kb. Cicero óta így van).

Nem akarok belemenni a konkrétumokba, mert nem az a célom. Lehetne. Lehetne elemezni az elmúlt 20 évet, vagy a mostani 29 pontot (numb3rs :), hogy kimutassuk az összefüggéseket. Még pontosabban, hogy felrajzoljuk a hátteret, hogy megadjuk a backgroundot, hogy megmutassuk a gazdaságfilozófiai alapokat. Nem.
Én arról akarok beszélni, hogy a gazdasági felsőoktatásban végzettek fejéből mennyire hiányoznak azok a filozófiai - politikai filozófiai - gazdaságfilozófiai alapok, amelyek mentén ezt meg lehet(ne) tenni. Vagy amelyekre támaszkodva mindenki megtehetné egyedül, ha akarná. És akkor nem lenne annyi értelmetlen vita, félreértés, egymás mellett elbeszélés. Akkor egyértelműbb lenne, hogy az egyik kormány ezt miért így csinálja, míg a másik meg amúgy. A polgári és nem polgári fejekben.

Jövőre, ha minden jól megy lesz egy standard gazdaságpolitika tárgyam. (Van nem standard is.) Olyan jó lenne, ha tarthatnék előtte egy felvezető tárgyat gazdaságfilozófia cím alatt. Beszélnénk az egyén - közösség viszonyáról Platóntól Heideggerig bezárólag, tárgyalnánk szabadság - rend fogalompárt Hayeknél és Marxnál, elővennénk az igazságosság kérdéskört Rawlst és John Kekest (magyar, magyar!) olvasva, kinyitnánk Burke és Lenin műveit, hogy megértsük a lassú és spontán, illetve a gyors és forradalmi változások mibenlétét, problémáit. Sorolhatnám napestig. Nem lesz ilyen tárgy, nincs rá kredit. Marad a monetáris politika, meg a költségvetési. Na so was!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr642124768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása