Nyelvtanomics

2010.04.28. 09:05

Nem vagyok az a tipikus magold be szó szerint és ha elrontod a névelőt, akkor kiváglak a vizsgáról tanár, de a közgazdasági (gazdasági) szaksajtó ("szak") által művelt nyelvfacsarás ... hát attól feláll a szőr a hátamon!

Valamint szívesen elbeszélgetnék a kedves újságíró magyar nyelv és irodalom tanárával...

Nézzük, hány nyelvi hibát lehet véteni egy rövid újságcikk négy mondatában? Ja. Négyet.

 

 

Jelentősen nőtt a német fogyasztói hangulat - Gfk

... a jövedelem alakulására vonatkozó várakozások 2001 májusa óta nem látott mértékűre emelkedett.

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a német fogyasztói bizalom,  a GfK által havonta végzett felmérés szerint az előretekintő (májusra vonatkozó) bizalmi index értéke 3,8 pontra emelkedett ...

A vásárlási hajlandóságot mérő alindex azonban 1,8 ponttal 21,6 pontra csökkent, azonban így is jóval magasabb, mint az előző évben mért 9,2 pont.

 

Szerintem:

 

Jelentősen javult a német fogyasztói hangulat - Gfk

... a jövedelem alakulására vonatkozó várakozások 2001 májusa óta nem látott mértékűre emelkedtek.

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a német fogyasztói bizalom.  A GfK által havonta végzett felmérés szerint az előretekintő (májusra vonatkozó) bizalmi index értéke 3,8 pontra emelkedett ...

A vásárlási hajlandóságot mérő alindex ugyan 1,8 ponttal 21,6 pontra csökkent, de még így is jóval magasabb, mint az előző évben mért 9,2 pont.

És még azt is bevállalom, hogy ez is csiszolható. Közgáztanár vagyok, nem lektor. De akkor is! Grrrr!

 

profitline.hu/hircentrum/hir/169492/Jelentosen-nott-a-nemet-fogyasztoi-hangulat---Gfk

 

A hírnek egyébként örülünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr301956162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aJeti 2010.04.28. 09:37:45

jóbb a javitás mind az eredti vót.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.04.28. 12:05:53

A javítások helyénvalóak, de a sajtóban ennél sokkal nagyobb borzalmak is találhatóak. Jók a posztok, elvileg közgazda lennék, majd szemezgetek itt nálad :-)

vagyok, aki vagyok... 2010.04.28. 12:22:53

ne is mondd, időnként teljesen kiborulok egy-egy cikktől :( úgy tűnik, internetes újságíró bárki lehet és még (fő)szerkesztő és lektor sem kell hozzá... és még a nyomdász se veszi észre :D

MakkosMaria 2010.04.28. 18:30:26

Az elso kettorol es a hasonlo, gyakran hasznalt fordulatokrol Bastya elvtars (ha jol emlekszem...) hires mondasa jut eszembe, miszerint a 'nemzetkozi helyzet fokozodik'. (Nem is beszelve az intervizionizmus eroinek a proletardiktatura elleni armanykodasarol, de ezt mar az olimpikon-nevelo tesitanarom kottyantotta el anno.)
A masodik ketto nekem inkabb 'rossz' stilusnak tunik mint nyelvtani hubanak, de egy nyelvesz akar gyorsan meg tudna gyozni az ellenkezojerol.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.04.28. 22:41:02

www.youtube.com/watch?v=oT4CKxZWpeg

és még

www.youtube.com/watch?v=MQVLyGGWrSA&feature=related

csak úgy minden komment nélkül.
( mert mindenki nem érthet mindenhez, nem elég, hogy közgazdasági újságíró az illető?:P)

Ifigenie 2010.04.29. 14:36:16

A tudomány attól az, mert szak, és ennek megfelelően szakszövege van. Ha az nem elég szak, az már nem is elég szakszerű, így nem a szakmán belül mozog, vagyis más halandók is érthetik, hogy miről szól. Az újságírók pedig (tisztelet a kivételnek) nem arról híresek, hogy a magyar nyelvet oly annyira tökéletesen forgatnák, nem hogy a szaknyelvet. (Bár sokmindent én nem neveznék újságnak sem- mert szenny).
süti beállítások módosítása