A bizalom közgazdaságtana

2010.03.14. 10:52

Nem az állam (politikusok) iránti bizalomról - bizalmatlanságról akarok írni. Nem a családban, rokonok, barátok közt meglévő bizalmi viszonyok alakulásáról. Nem-nem. A téma a piac és a bizalom. De még ezen belül is szűkítenem kell, mert sok minden kapcsolódik a piac és bizalom témakörhöz. Kezdhetném F. Fukuyama elemzésénél (hogy a Mediterrániumban a társadalmi bizalom - idegennel szembeni bizalom - alacsony szintje hogyan akadályozta a nagyvállalatok létrejöttét), folytathatnám a fogyasztói bizalomvesztés kérdésével árcsökkenés esetén (a hirtelen és nagymértékű áresésből minőségromlásra következtetünk), vagy a márkahűségel, mint bizalmi viszonnyal és elemezhetném az erkölcsi kockázat (moral hazard), valamint a kontraszelekció problémáit. Nem teszem. Majd egy másik posztban.

A bizalomról általában elmondható, hogy a csökkenti az árakat (költségeket), a bizalmatlanság növeli őket. A bizalom javítja a gazdasági hatékonyságot, míg a bizalmatlanság rontja azt.


Sokan, sokszor értetlenül állnak (és néznek), amikor kiderül, hogy a vállalat, amelyik magán és profitorientált és versenyző és hatékony (akar lenni), szóval a vállalat miért nem versenyezteti a potenciális munkavállalókat az új munkahelyre? (vagy a partnereket, vagy a beszállítókat, vagy a viszonteladókat, vagy a ...)
A BKV-nál még értem, hogy a főnök unokatestvére kapja a melót, de a Csacska-Macska KFT-nél miért? Nem az lenne a hatékony, hogy a verseny majd eldönti, hogy ki a legjobb, a legolcsóbb, a leglegleg és aztán ő kapja meg az állást, a megrendelést, az árut, hogy eladja, a szerződést, hogy képviselje? Nem feltétlenül. A piacon ugyanis a keresésnek költségei vannak (tranzakciós költség). Bizony-bizony. Költség az is, ha keresgélni kell - munkást, beszállítót, jogi képviselőt, stb. Alkalmasint nem kevés pénzt lehet megspórolni, ha a piaci verseny helyett bizalmi alapon választom ki a leendő munkatársat (meg a többit). Mert ismerem és megbízom benne. Vagy ismerem, aki ismeri és megbízom benne.

Szóval a bizalom, a bizalmi alapú kiválasztás csökkenti a működés költségeit. A gazdasági hatékonyság növekszik.

A bizalmatlanság pedig növeli a költségeket. A bizalmatlanság csökkenti a gazdasági hatékonyságot.

 

www.forbes.com/2006/09/22/trust-economy-markets tech_cx_th_06trust_0925harford.html

www.oecd.org/dataoecd/6/31/1825662.pdf

scholar.lib.vt.edu/theses/available/etd-05222004-232528/unrestricted/body.pdf

edok.lib.uni-corvinus.hu/115/1/Nagy-Schubert77.pdf

erg.bme.hu/szakkepzes/5felev/eloadas_2.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr391838374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

érzelmikáosz · http://erzelmikaosz.blog.hu/ 2010.03.14. 12:21:20

Igen, tök jó. Na akkor ki keres megbízható, emberi erőforrás menedzsment-tel foglalkozó munkatársat ismerős személyében, aki többre tartja az extenzív fejlődésnél az intenzívet és költségalapú helyett erőforrás alapú gazdálkodásban gondolkodik?

:D

ja, fogacska már jól? :)

kozgaztanar 2010.03.14. 12:24:52

@érzelmikáosz: igen, köszi, már csak akkor fáj, ha nagyon-nagyon erősen grimaszolok.

vagyok, aki vagyok... 2010.03.14. 14:12:17

szóvál akár fekete, akár piros, az mindenképpen zöld :)

ez is egy tipikusan nagyon kényes egyensúly. és minél kisebb a cég, annál kevésbé csak és kizárólag gazdasági egyensúlyról van szó :)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.03.14. 18:53:37

Én azért örülök, hogy egy ismerős ismerőseként behívtak. Igaz, ilyen sem volt még, hogy úgy búcsúzzunk el, hogy akkor 3 nap múlva várnak, mert ők rám vártak már nagyon régóta, és örülnek, hogy egymásra találtunk! :)
Viszont recepcióst amikor kerestünk hírdetés által, 700! jelentkezőből kellett kiválasztani a legjobbat. Mission almost impossible. Nem volt egyszerű kizárni a nem megfelelőket...
Ja, és voltak fura dolgok közöttük. Nekem a legszomorúbb egy doktoriját író jelentkező esete volt, hogy erre a posztra kényszerül, és kapásból kiesik a rostán. :(

díva naíva 2010.03.16. 18:29:40

Na, a bizalmi alapút viszont manipulálhatják érzelmi tényezők, párszor már szívtam emiatt, maradok inkább a költséges idegennél :))
süti beállítások módosítása