A közgazdaságtan angol nyelvű tudomány. A Brit-szigeteken született, political economy-ként rajtolt, aztán pár kanyarral később már economics néven futott tovább. A tudomány (mármint a közgazdaságtan) nyelve annak ellenére az angol maradt, hogy az utóbbi két évszázadban számos nemzet fia/lánya művelte. Vagy talán éppen azért.

A magyar közgazdaságtan művelés, oktatás, könyv- és jegyzetkiadás az angol nyelvű szakirodalom emlőit szítta az elmúlt 30 évben (szíjja ma is), ám az angol szaknyelv magyarítása néha elég szerencsétlen helyzeteket produkál.

Ott van például az opportunity cost, ami a magyar közgazdasági irodalomban fut haszonáldozat-költség, lehetőségköltség, alternatív költség néven, arról nem is beszélve, hogy aztán kiderül róla, hogy ő a normálprofit is. Elég zavaros, nem? Szerencsére az utóbbi időkben kikötni látszunk az alternatív költség megnevezésnél. www.econlib.org/library/Enc/OpportunityCost.html

Még nehezebb, amikor nyelvi és kulturális dilemmák ötvöződnek: én tudom, hogy a government spending igazából az állam árupiaci vásárlásait takarja, de mit ád az ég, kormányzati vásárlás a bevett magyarítás. Hogy az amerikai közgazdász beszél federal, state és local government spending-ről? Vagy azt mondja, hogy overall government spending. Na igen. Mert náluk valahogy egyértelműbb, hogy a kormányzásnak különböző szintjei vannak és azok összessége az állam egésze. Itt meg (Közép-Európa), ha azt mondom, hogy kormányzati vásárlás, akkor mindenki Bajnaira gondol (meg majd Orbánra), de hogy az önkormányzatok is kormányzatok lennének? Ugyan! (És akkor még hol van az overall!) Ezért jobb lenne állami vásárlásnak hívni. Persze ez is illúzió, mert ott a kulturális differencia. A népesség 90%-a számára az állam egyenlő a központi kormányzattal - pedig nem! - beleértve számos közszereplőt is. Mondjuk legalább a 10%-ot megtisztelnénk a pontos szóhasználattal...
Az angolok ugyanerre előszeretettel mondják azt, hogy public spending. Na, ezt meg végképp nem veszi be a magyar (köz)gyomor. Hogy közösségi vásárlás? Az állam, mint politikai közösség? Az állampolgárok közössége?! Na, ne vicceljünk már! Ja. Ne is.

 

en.wikipedia.org/wiki/Government_spending

www.hm-treasury.gov.uk/pes_overview.htm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr261805827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

díva naíva 2010.03.04. 14:32:24

Na, ez nekem kínai, jobb is, hogy nincs közöm hozzá :))

kozgaztanar 2010.03.04. 14:38:01

@díva naíva: Dehogy nincs, Te is benne vagy a public-ban! :)

díva naíva 2010.03.04. 14:48:43

@kozgaztanar: csak private-olom magam és nem foglalkozom a public dolgokkal, ráhagyom a közszférára :)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.03.05. 10:38:46

De jó, hogy nekem magyarul kell ezeket csak tanulnom... :)

MakkosMaria 2010.04.10. 22:15:18

(pedig) mennyivel konnyebb ez az egesz angliusul... en nem ertem a magyar szakszovegeket (es nem tudok ebren maradni ha olvasni probalom oket)

blacamunka 2010.11.19. 09:39:26

Gondolkodj nagyban és csapj oda keményen / Zanker, Bill - Trump, Donald

konyv-konyvek.hu/index.php?q=gondolkodj_nagyban_es_csapj_oda_kemenyen

Ez a GAZDASÁGI-VÁLSÁG TÚLÉLŐ KÖNYV, de jócskán túlmutat a bukás üzleti és személyes feldolgozásán. Megmutatja, hogyan használd a Nagyban gondolkodás szemléletét ugródeszkának a siker-magaslatainak eléréséhez.Mindezt Amerika LEGGAZDAGABB üzleti ÚJRAKEZDŐJÉTŐL. MOST VÉGRE feltárul a Trump-Titok!
Így vélekednek a cégvezetők róla: "Annyi élet forgácsolódik el a napi harcban – hányszor gondolkodtál és cselekedtél már nagyban az életed során, Trump talán többször, mint bárki más, és végre megmutatja, hogyan. Vállalkozóknak kötelező!”
süti beállítások módosítása