Falus András cikkében olvasom, hogy "Az ELTE-re tavaly, tudomásom szerint egy (!!!) fő jelentkezett fizikatanárnak és a vidéki egyetemeken sem jobb a helyzet." 

Nos, sok minden kikívánkozik az emberből, amikor ilyesmit olvas, de többnyire felülkerekedik a józan ész és a közgazdaságtan. Mert hát nem úgy működik a piac, hogy ha a kínálat csökken, akkor az egyensúlyi ár emelkedik? Nem kéne a fizikatanítás iránti olthatatlan vágyat felszítania az egyre magasabb fizikatanári fizetéseknek? De kéne. Ha a piac határozná meg a fizikatanár óradíját (jövedelmét).

Csakhogy. Csakhogy nem a piac határozza meg. Az adott munkapiaci szegmens keresleti oldalán ugyanis az állam áll, méghozzá csőretöltött közalkalmazotti bértáblával. Ami sok minden, de nem az, ami képes reagálni arra, ha egy tanári szakmában hiány alakul ki - mint ahogy arra sem, ha egy másikban többlet. A többlet kevésbé gáz, aki nem tud irodalmat és nyelvtant tanítani, az elmegy olvasószerkesztőnek egy napilaphoz. De ha hiány alakul ki, az adott bér mellett és a foglalkoztató intézmények - a kötött bértábla miatt nem kínálhatnak magasabb jövedelmet? Akkor a hiány fennmarad. A helyzetet úgy hívják más szóval, hogy túlkereslet. A piac megoldaná. Az állam nem tudja. A jelenlegi bérszabályozási rendszer erre nem alkalmas. Tessék kitalálni mást!

A képen egy matematikatanár látható, de gondolom hasonlón cipőben jár a matektanár-képzés (munkapiaci szegmens) is...

www.fn.hu/tudomany/20100227/falus_andras_szinte_felaron/

www.kozszolga.hu/illetmenyalap

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr991797372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.03.01. 11:21:48

Ha bármi affinitásom lett volna reál dolgok iránt, biztos olyan jellegű pályára megyek. Ám örültem, hogy kettessel átrúgdostak a matek érettségin. Azt is csak azért, mert rövid volt a szoknyám.

kozgaztanar 2010.03.01. 11:22:50

@Hirmondo Helen: Gondoltam, hogy Te vagy a képen! :))

díva naíva 2010.03.01. 11:37:56

Hát ez pont olyan, mint az eü szektor, bár az még talán rosszabb, hisz hétvége, ünnepnap, stb., aki nem szívből, inkább anyagiasságból vezérelt, kerülje ezen szakmákat... sajnos...

érzelmikáosz · http://erzelmikaosz.blog.hu/ 2010.03.01. 16:53:10

Az a legrosszabb az egészben, hogy lennének emberek, akik szívesen tanítanának, akik szeretik a gyerekeket meg a tanított tárgyat és magát az oktatást is. De ha egyszer képtelenség belőle megélni?

Én történelmet és földrajzot szerettem volna tanítani. Korrepetáltam is. De ennyi. Ma meg tanulhatok háeresnek. hurrá.

vagyok, aki vagyok... 2010.03.01. 17:34:47

@kozgaztanar: tele fejem most ahhoz, hogy okosságokat írjak (nem ésszel), úgyhogy csak bólogatok. többnyire akkor is, ha nem látszik :)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.03.05. 10:41:48

Ez a hölgy inkább angol-testnevelés szakosnak néz ki, volt hozzájuk szerencsém, bár az egyik hasalós angol tárgyunkat oktató tanár bácsi a fiúkat preferálta, azok mind jelest kaptak nála, szegény magamfajták a kettesért szenvedtünk, de rendesen a fonetikával... :)))) Hej, de régen is volt az... Mondjuk nekem a tesis fiúk egyáltalán nem jöttek be...
süti beállítások módosítása